Laurin Hahn, Sono Motors och Kai Johan Jiang, Nevs. Foto: Sono Motors

Nevs ska bygga tyska bilar

Publicerad

Det är nu klart att 260 000 solcellsbilar ska tillverkas i Trollhättan. Kontraktet kommer åtminstone att betyda ett par undra nya jobb till Trollhättan.

Det är den tyska bilutvecklaren Sono motors som valt att förlägga produktionen av den solcellsdrivna modellen Sion i Trollhättan. I ett första skede handlar det om 260 000 bilar som skall tillverkas av Nevs under en åttaårsperiod.

Ger nya jobb i Trollhättan

Produktionen väntas komma igång under andra halvan av 2020 och Nevs skall sedan producera ungefär 43 000 bilar per år.

– Med tanke på att vi kommer att jobba i tvåskift så kommer det så klart att generera jobb i Trollhättan, säger Fredrik Fryklund, kommunikationschef på Nevs AB. Jag kan inte säga någon exakt siffra i dag, men det handlar i alla fall om ett par hundra jobb.

Rekryteringen börjar i mitten av nästa år och kompetenser över hela kedjan kommer att behövas.

– Vi kommer framförallt behöva de som skall skruva ihop bilarna, i monteringen, säger Freddy Ploj som är produktionschef på Nevs. Men också tjänstemän inom produktion och teknik.

SAAB-traditionen spelar in

Thomas Hausch, chief operating officer på Sono Motors, säger på onsdagsmorgonen i ett pressmeddelande att man valt Nevs eftersom företaget delar visionen om att göra intelligenta och resurssnåla fordon. Men också att man värdesätter den långa erfarenhet av traditionell biltillverkning som finns i Trollhättan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nevs

Mer i ämnet