Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nevs ordförande Kai Johan Jiang är mycket nöjd efter uppgörelsen med kinesiska bostadsbolaget Evergrande. Foto: SVT

Därför satsar fastighetsbolaget 8 miljarder i elbilstillverkaren Nevs

Publicerad

Kinesiska bostadsbolaget Evergrande är med sju miljoner lägenheter världens största. I tisdags blev det offentligt att de går in som huvudägare i elbilstillverkaren Nevs. På fredagen kom en förklaring på hur affären syddes ihop.
– Jag tackar alla gudar som finns, säger Nevs styrelseordförande Kai Johan Jiang.

När han idag mötte pressen beskrev han Evergrande som en drömpartner. Och förklarade varför ett bostadsbolag till slut bestämde sig för att satsa i elbilsbranschen.

Det var en nöjd och lite uppsluppen styrelseordförande som på fredagen mötte pressen i Trollhättan. Han berättade målande om hur tuffa åren sedan han köpte SAAB:s konkursbo varit. Om hur svårt det varit att hitta investerare till ett företag som inte producerar något och hur nära Nevs faktiskt var konkurs när Evergrande trädde in med runt 8 miljarder friska kronor.

”En drömpartner” för elbilstillverkaren.

Delningsekonomi övertygade

Det var till slut Jiangs idéer om delningsekonomi som övertygade bolaget att köpa.

– Tänk om hyresgästerna i deras sju miljoner lägenheter inte längre skulle äga var sin bil utan hyra en elbil från Nevs när de behöver köra. Vilken vinst för hyresgästerna, för miljön och för Evergrand som skulle få mark över när många parkeringar försvann, säger Kai Johan Jiang. Och de tror till 100 procent på idén.

Utvecklingsarbete i Trollhättan säkras

Affären säkrar utvecklingsarbetet i Trollhättan för åtminstone ett tag framöver. Men det finns fortfarande ingen tidplan som visar när en bil av märket Nevs skulle kunna köpas hos återförsäljare, eller ens för när produktionen skulle kunna starta.

– Det är fortfarande mycket utvecklingsarbete kvar, säger Kai Johan Jiang. Vi måste också få igång runt 500 underleverantörer och det är svårt. Det finns så lite erfarenhet av att leverera till elbilsbranschen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nevs

Mer i ämnet