Bert Karlsson satsade på att göra Köpstaden till Fame World – ett projekt som blev ett fiasko. Foto: SVT/TT

Nu ska köpstaden vid Sommarland rivas

Publicerad

Rivningen av den tomma Köpstaden utanför Skara sommarland närmar sig. Det mesta som rivs ska återvinnas och på platsen finns planer på en parkering med möjlighet till events.

Det var på 1990-talet som Köpstaden i Axvall i Skara kommun stod klar. 15 år senare inledde Bert Karlsson sin nya idé kring köpcentret, det skulle bli Fame world, med inomhusstrand och möjlighet till att spela in egna skivor. Men satsningen visade sig snabbt bli ett fiasko och Bert Karlsson lämnade. Efter en dansk mellanlandning tog slutligen Skara sommarland över det sjunkande skeppet.

Efter rivningen finns planer på att skapa events, berättar Skara sommarlands VD Janne Nilsson.

– Jag jobbade inte här när vi köpte det men när jag började för några år sedan blev mitt uppdrag att titta på möjligheterna, säger Janne Nilsson vd på Skara sommarland.

Fokus på hållbarhet

Från början fanns tankar på upprustning och uthyrning, men det visade sig bli för dyrt. Och ifjol togs beslutet att riva Köpstaden. Men rivningen sköts upp på grund av omprioriteringar i företaget. Men nu är det dags.

– Jag ska faktiskt precis efter samtalet få upp skyddsstaket för rivningen.

Kostnaden för själva rivningen är beräknad till fyra miljoner kronor. Och för att återställa marken krävs fyra miljoner till.

– Vi har ett stort fokus på att det ska vara hållbart och det mesta kommer återvinnas.

”Vi har tokiga idéer”

Planen för platsen är ännu inte helt färdigställd förutom att det ska bli parkeringsplatser till nöjesparken.

– Delar av platsen ska bli parkering. Och sen har vi tokiga idéer på något typ av event. Det finns grejer som kräver en stor yta. Så nu är det nog bara fantasin som begränsar oss, säger Janne Nilsson.

På frågan om medborgarna har något att säga till om svarar vd:n:

– Vi finns för att göra folk glada, så vi är absolut öppna för förslag.

I början av 2019 är tanken att rivningen ska vara klar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer