Bert Karlsson satsade på att göra Köpstaden till Fame World – ett projekt som blev ett fiasko. Foto: SVT/TT

Berts gamla köpstad vid Skara sommarland ska rivas

Uppdaterad
Publicerad

Köpstaden utanför Skara sommarland kommer enligt ägarna rivas i höst.
– Det är ju naturligtvis tråkigt, säger Bert Karlsson, som tidigare ägde den gamla gallerian.

Att gallerian ska rivas har varit beslutat sedan 2012, två år efter att Skara sommarlands ägare köpte det gamla köpcentret. Nu har en ansökan om rivningslov och bygglov för platsen lämnats in, det berättar Skaraborgs läns tidning.

Gallerian utanför Skara sommarland ska nu rivas. Istället ska det byggas parkeringsplatser där. Foto: TT

Eventuellt kommer delar av bygganden få stå kvar och i så fall användas som bland annat lager och omklädningsrum till sommarlandet. Främst är det tänkt att bli parkeringsplatser, något Bert Karlsson tycker är onödigt.

– Det behövs ju inte egentligen, så mycket folk är det ju inte på sommarland. Men jag förstår att de måste ta bort det, det är helt rätt, säger han till SVT Nyheter Väst.

Förlustaffären Fame world

Bert Karlsson inledde i början av 2000-talet en satsning där han skulle göra om Köpstaden till Fame world, med inomhusstrand och möjligheten att spela in sina egna skivor. En satsning som bara en dryg månad efter öppnandet blev en förlustfylld affär. I spåren av detta gick flera byggföretag i konkurs eftersom de inte fått betalt för det arbete de utfört.

Köpstaden blev spökstaden. Här är en bild från vårvintern 2006. Foto: SVT

Fordringsägare begärde företaget som ägde Fame world i konkurs, men företaget räddades. Bert Karlsson själv lämnade Fame world. 2007 såldes Köpstaden till ett danskt konsortium innan det till slut köptes av Skara sommarlands ägare, och där är vi nu. Den forna Köpstadens dagar är alltså räknade.

Mögelangrepp

Ägarna vill påbörja rivningen av gallerian i september 2017 och arbetet på platsen kommer pågå ett par år. Enligt SKLT är väggarna i Köpstaden angripna av svartmögel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer