Foto: TT

Nu ska skolan centraliseras

Uppdaterad
Publicerad

Förskolan och skolan ska centraliseras, tycker företrädare för de rödgrönrosa partierna i Göteborg.
–Tror detta bidrar till en mer jämlik och likvärdig skola och förskola, säger Tord Karlsson (S), kommunalråd, i ett pressutskick.

I ett pressutskick på tisdagen skriver företrädare för de rödgrönrosa partierna i Göteborg att de vill se en central styrning av grundskolan och förskolan.

Tanken är att resursfördelningen mellan skolor ska bli mer likvärdig, vilket man då anser kommer leda till att den generella kvaliteten höjs och resultaten stärks.

– Genom dessa förändringar ges skolan långsiktiga och förutsägbara förutsättningar. Tillsammans med vårt övriga förändringsarbete tror jag detta bidrar till en mer jämlik och likvärdig skola och förskola, säger Tord Karlsson (S), kommunalråd.

”Äntligen! Det här har vi velat ha länge”

Från alliansens sida välkomnas förslaget. Det moderata kommunalrådet Jonas Ransgård anser att de rödgröna äntligen lyssnat och tagit sitt förnuft till fånga. Helene Odenjung (L) är inne på samma linje.

– Äntligen! Det här är något som vi har drivit på under ganska lång tid. Inom borgerligheten har vi sedan flera år strävat efter att ta bort det ansvar som stadsdelsnämnderna haft och flytta det till en central nämnd, säger hon.

– Att få en likvärdig skola oavsett stadsdel är så viktigt. 

Mindre administration

Lärarna ska få färre administrativa uppgifter och bättre kunna fokusera på sitt pedagogiska uppdrag, bland annat genom att avskaffa it-systemet Hjärntorget och ersätta med ett mer användarvänligt.

Läs mer: Politiker vill lägga ner Hjärntorget

Vidare ska rektorns pedagogiska roll ska stärkas och det ska överlag bli mer personal i skolan, bland annat med hjälp av regeringens satsning på extratjänster i välfärden.

– Normkritisk pedagogik är ytterligare ett sätt att motverka diskriminering och på så vis nå ökad likvärdighet i förskola och skola, säger Stina Svensson (Fi), gruppledare.

Beslut om den nya organisationen förväntar tas i kommunfullmäktige i början av nästa år. När grundskolenämnden ska vara på plats är ännu inte bestämt, skriver man i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.