Foto: Göteborg & Co

Nu tänds Göteborg upp

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen invigs det årliga evenemanget Julstaden på Götaplatsen. En av årets nyheter är det nya ljusspelet med de välkända barnboksfigurerna Pettson och Findus, som kommer att projiceras på Konstmuseets fasad.

– Det är en av våra tre nyheter. I Bältespännarparken har vi byggt en konstgjord lägereld med uppvärmda sittplatser, där kan man sitta ner och lyssna på inspelningar med julminnen från förr. Även på Gustaf Adolfs torg har vi en nyhet. Vi har ställt dit ett fotobås där man kan ta sin julbild, så projiceras den stort på fasaden, säger Birgitta Bergerlind, verksamhetsansvarig för Julstaden på Göteborg & Co.

Det blir också det traditionsenliga fackeltåget med Göteborgs Lucia, från Hvitfeldskas musikklasser, som går med i tåget.

Foto: Göteborg & Co

”Mörk och kall tid”

Det är 15:e året i rad som Julstaden i Göteborg genomförs. Satsningen går ut på att skapa och forma nya upplevelser i stadsmiljö genom ljus och färg. Evenemanget är ett samarbete mellan staden, fastighetsägare och näringsidkare i Göteborg.

– Det känns jätteroligt. Det blir på ett väldigt fint sätt, det är fint både för göteborgare och besökare, säger Birgitta Bergerlind och fortsätter:

– Det är en mörk och kall tid, det här ger en möjlighet till att stanna upp i julstressen och bjudas på något annat.

När Julstaden invigdes första gången år 2004 var syftet att öka attraktionskraften som vinterdestination och numera innehåller evenemanget, som sträcker sig fram till 6 januari, bland annat ljusinstallationer, julmarknader, konserter och Jul på Liseberg.

– Jag hoppas verkligen att folk tar chansen och går ut i staden och har det lite mysigt i kväll, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göteborg

Mer i ämnet