Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läraren Hanna Israelsson märker att det finns en ökad oro hos eleverna. Nu ska samtliga medarbetare vid grundskolorna i Göteborg erbjudas utbildning i att hantera skolattacker, det som kallas pågående dödligt våld, PDV. Foto: SVT/Magnus Dennert

Nu utbildas skolpersonal i Göteborg att hantera skolattacker – säkerhetsansvarig: Viktigt att våga agera

Uppdaterad
Publicerad

Redan i våras utbildades chefsledet – och nu ska samtliga 9 000 medarbetare vid grundskolorna i Göteborg erbjudas utbildning i att hantera skolattacker, det som kallas pågående dödligt våld, PDV.

– Om det värsta skulle inträffa gäller det att känna att man vågar agera, säger Kristian Johansson, säkerhetschef på grundskoleförvaltningen i Göteborg.

Under hösten och kommande vår erbjuds alla medarbetare vid Göteborgs grundskolor att utbilda sig i att hantera skolattacker. Utbildningen innehåller dels rent praktiska tips om hur man ska hantera en attack: Att barrikadera sig, gömma sig undan fönster och larma.

Men det ingår även verktyg för att lära sig förutse att något är på väg att hända.

– Man tittar till exempel på bakgrund, gärningsmannaprofil och tillvägagångssätt. Det är en viktig del för att medvetandegöra vår personal att ha ögonen öppna, säger Kristian Johansson.

Terrorhotnivån påverkar inte

Utbildningen drogs igång redan innan Säpo höjde terrorhotnivån i landet till nivå 4, den näst högsta nivån. Men höjningen har inte påverkat utformingen av utbildningen och innebär heller inte att förvaltningen kommer vidta några andra åtgärder.

– Att hotnivån höjs ger inga direkta effekter på skolan, men självklart ska vi följa de riktlinjer och regler som offentliga myndigheter sätter upp, säger Kristian Johansson.

Eleverna oroar sig mer

Hanna Israelsson vid Nygårdsskolan i Billdal är en av de grundskollärare som redan hunnit gå utbildningen. Hon känner sig tryggare efter den och efterlyser redan en uppföljning.

– Det är viktigt att det följs upp och inte bara blir en uppstartsaktivitet, säger hon.

Märker du att barnen oroar sig mer för den här typen av frågor idag?

– Ja, det gör jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.