Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör ni vad några av eleverna tyckte att det var att vaccinera sig. Foto: SVT

Här vaccineras 12-åringar i skolan: ”Känner mig trygg”

Publicerad

Hovhultsskolan i Uddevalla är en av landets första skolor att erbjuda vaccin mot covid-19 för 12 till 15-åringar under skoltid.

Med start på måndagen har barn mellan tolv och femton år kunnat vaccineras mot covid -19 i Västra Götaland. På många håll kommer barnen kunna vaccinera sig i skolan, av regionens vaccinatörer.

Just nu ges bara Pfizers/Biontechs vaccin till den här gruppen. Vaccinationen är frivillig och gratis, men kräver samtycke från samtliga vårdnadshavare. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn över tolv år tar vaccinet, eftersom det nu finns mycket samlad erfarenhet av vaccinationer av barn i andra länder. 

Hovhultsskolan bland de första

En av de första skolorna i Sverige att börja vaccinera elever är Hovhultsskolan i Uddevalla. Under måndagen fick elever i årskurs sex sin första vaccinationsspruta mot covid-19. Av 40 elever valde 27 att ta sprutan.

– Det känns bra. Man känner sig tryggare. Man kan gå ut på stan och man kan gå med familjen till släktingar, säger Ahmad Omari, tolv år.

Enligt Folkhälsomyndigheten är risken för att barn drabbas av svår covid-19 mycket låg men inte obefintlig. Därför bedömer myndigheten att vinsterna med vaccination överväger.

I klippet hör ni vad några av eleverna tyckte att det var att vaccinera sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet