Brand i Färgelanda – italienska plan vattenbombar

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbranden i Färgelanda pågick i flera dagar. Under tisdagen började det brinna ännu en gång på ett närliggande område. Italienska vattenbombplan kallades in och på tisdagskvällen var branden under kontroll.

Larmet kom in på eftermiddagen om att ett kalhygge i Färgelanda vid Kroppefjäll brinner.

Nio enheter är på plats enligt Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, men även två italienska flygplan vattenbombar och under kvällen väntar man förstärkning från tyska helikoptrar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Planen hämtade upp vatten från två sjöar i närheten, Örsjön och Ragnerydsjön, och ett myndighetsmeddelande gick ut till allmänheten för att badande skulle hålla sig borta.

Inga evakueringsplaner

Fronten på branden är ungefär 100 meter lång men enligt den senaste rapporten har man lyckats hejda och omringa den enligt Hans Därnemyr, räddningschef på Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

– Det är bra att man satsar så här nu när det uppstår skogsbränder, att slå ner dem med så mycket resurser som möjligt så fort som möjligt, säger han.

Spridningsrisken är överhängande då det är så torrt i skog och mark, men som tur är så är Kroppefjäll ganska öde från bostäder och byggnader.

– Det finns inga evakueringsplaner, säger Hans Därnemyr.

Vid 20:15 på tisdagskvällen uppgavs branden vara under kontroll, men räddningstjänsten stannar kvar i några dagar för att bedriva eftersläckningsarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet