Det brinner i pappersbruket i Lilla Edet. Branden är utomhus, i pappersbalar som står på en betongplatta. Foto: Christer Grändevik

Ny brand i Lilla Edets pappersbruk

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner på pappersbruket i Lilla Edet – igen. Den 15 mars brann det i en maskin och det krävdes åtta styrkor för att släcka. Nu brinner det i en mängd balar med returpapper, och ett tiotal enheter från räddningstjänsten är på plats.

Larmet kom klockan 12.30 på torsdagen. Branden är omfattande, och släckningsarbetet väntas ta många timmar.

– Jag skulle tro att vi har personal här i morgon också, säger Göran Andtbacka, räddningschef i beredskap i Stenungsund.

Räddningstjänsten i Nol, Kungälv och Stenungsund larmades ut. Släckningsarbetet leds av Stenungsund och Göteborg. Sammantaget finns cirka tio enheter och ett drygt tjugotal brandmän på plats.

– Det brinner alltså i ett returpapperslager, och då måste man få bort balarna där det glöder. Vi vet inte hur det har börjat, men sannolikt rör det sig om föroreningar som följt med i returpapperet. Det kan vara kemikalier, glassplitter eller annat som kan ge värmeutveckling, säger Göran Andtbacka.

Varje bal väger ett par ton. Returpapperslagret ligger utomhus på Lilla Edet-brukets område. Delar av det är under ett skärmtak.

– Så inledningsvis fanns en viss spridningsrisk, men det gör det inte längre. Däremot sprider sig branden fortfarande mellan olika balar. Det vi gör nu är att vi lyfter bort och gör begränsningslinjer med hjälp av hjullastare, berättar räddningschefen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.