Foto: Bengtsfors kommun

Brand på äldreboende i Bengtsfors

Uppdaterad
Publicerad

Vid 22-tiden under torsdagskvällen startade en brand vid ett äldreboende i Bengtsfors. Räddningstjänst kunde släcka branden, men nu tar kommunen tag i frågan:Varför har det börja brinna på olika ställen i Bengtsfors under den senaste tiden?

Under kvällen till fredagen sattes ett äldreboende i brand i Bengtsfors. Det var några stolar som brann i ett uterum och branden kunde släckas av personal på platsen, innan räddningstjänsten kom.

– Det var ett rådigt ingripande av dem, säger Fredrik Aronsson, insatsledare på räddningstjänsten.

Ingen skadades i branden och polisen ska utreda händelsen som en misstänkt mordbrand och man genomför en teknisk undersökning av platsen.

– Vi hade kvar två personer som gick rondering under kvällen och som är kvar nu fram tills mötet äger rum i kommunen, säger Fredrik Aronsson insatsledare.

Misstänkt mordbrand den 17 december

Den 17 december startade inte mindre än tre bränder på samma äldreboende i Bengtsfors. De började vid två olika platser, men alltid i närheten av husets fasad, vilket hade kunnat leda till att branden snabbt spridit sig.

– Det känns lite olustigt, sa Svante Olsson, insatsledare i beredskap vid räddningstjänsten i Bengtsfors till SVT Nyheter Väst.

Räddningstjänsten fick rycka ut vid två tillfällen, eftersom personal på boendet kunde släcka en av bränderna själva.

En anmälan om misstänkt mordbrand upprättades efter den händelsen.

Fritidsgård brann nära julafton

Den 22 december var det dags igen. Fritidsgården drabbades av vad polisen misstänker är en anlagd mordbrand. Skadorna blev svåra för fastigheten och verksamheten fick flytta till Turistbyråns gamla lokaler på Sågudden.

Då sa kommunalrådet Stig Bertilsson (M) att det var för tidigt att koppla samman de olika bränderna i kommunen.

Men nu låter det annorlunda. Enligt kommunens Facebook-sida ska man kalla till stabsmöte för att diskutera den senaste tidens brandtillbud.

Det är en allvarlig händelse och det är inte första gången det händer. Från kommunens sida vill vi inte spekulera om vad som har hänt. Vi vill skapa största möjliga trygghet just nu, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).

Hur gör ni det då?

– Vi förstärker med rondering genom räddningstjänsten. Och andra åtgärder vidtar vi, men som jag inte kan gå in på just nu, säger han.

Polisen utreder en misstänkt mordbrand just nu, och ber allmänheten om hjälp och tips som man lättast lämnar via 11414.

Så reagerar kommunen på branden på fritidsgården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.