Foto: SVT

Efter 29 år – ny person misstänkt i Helenafallet

Uppdaterad
Publicerad

För 29 år sedan försvann Helena Andersson från Mariestad. Nu har en man i 60-årsåldern anhållits, skäligen misstänkt för mord.

– Det känns så klart väldigt bra, säger Anders Eriksson på polisens kalla fall-grupp till TT.

Natten till den 14 juni 1992 försvann Helena Andersson när hon var på väg hem från Stadshotellet i Mariestad. Dagen därpå hittades hennes sandaler och två ringar nära hennes föräldrahem. Men där slutar spåren och hennes kropp har aldrig hittats.

Fallet, som bedrivits som en mordutredning, har regelbundet uppmärksammats i medierna och flera personer har vid olika tidpunkter varit misstänkta. Nu har polisens grupp för så kallade kalla fall gått igenom utredningen igen – och gjort ett genombrott.

Helenafallet

– Kalla fall-gruppen gick igenom utredningen och när gruppen gjorde det framkom det uppgifter om den här personen som nu är skäligen misstänkt för mord. Jag har anhållit honom idag och senast på torsdag måste jag ta ett beslut, säger chefsåklagaren Jenny Karlsson.

Skäligen misstänkt för mord

En man i 60-årsåldern delgavs på måndagen misstankar om mord, uppger polisen. Förundersökningen har därför flyttats till Åklagarmyndigheten. Senare meddelade polisen att mannen anhållits skäligen misstänkt för mord.

Enligt polisen var han vid tiden för mordet i 30-årsåldern och bodde i Mariestad. Han kände inte Helena Andersson sedan tidigare och ska ha agerat ensam.

Enligt P4 Skaraborg fanns mannens namn med i utredningen sedan tidigare, men inte som misstänkt gärningsman.

Utredningen fortsätter nu med förhör, samt tekniska undersökningar och husrannsakningar.

Starta klippet för att få en sammanfattning över vad som har hänt i Helenafallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helenafallet

Mer i ämnet