Foto: SVT arkivbild

Ny rapport om EU-migranter i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

De flesta EU-migranter som vistas i Göteborg saknar arbetslivserfarenhet, och har en mycket låg utbildningsnivå. Det visar en rapport som bygger på intervjuer med 83 personer.

Det är Göteborgs kommun som står bakom rapporten. Syftet är att få en bättre bild av situationen för EU-medborgare som vistas i Göteborg. Under hösten har 83 personer intervjuats. Samtliga är från Rumänien.

Kartläggningen visar att en stor del av gruppen saknar arbetslivserfarenhet. Om de har arbetslivserfarenhet är det ofta från kortare så kallade ”svartjobb” inom byggbranschen eller från säsongsarbete inom jordbrukssektorn.

De flesta har en mycket låg utbildningsnivå och det framgår tydligt att kvinnor är ännu mindre utbildade än männen.

Positiv bild av Sverige

Var tredje person uppger att de valt att komma till Sverige för att de hört positiva saker om landet från andra som varit här.

I Göteborg försörjer de sig genom att tigga eller sälja gatutidningar. Ett antal har ibland anlitats av privatpersoner för att utföra hushållsnära tjänster. Många vill gärna ha ett riktigt jobb, men saknar en konkret plan för detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer