Det är Öhrlings PricewaterhouseCoopers (PWC) som upprättat rapporten på uppdrag av just Vårgårda Bostäder. Och slutsatsen är tydlig: Bostadsbolaget har i flera fall inte följt lagen om offentlig upphandling när de anlitat leverantörer till upprustningen av de sex miljonprogramshusen.
Ordföranden om uppgifterna: ”Helt fruktansvärt”
Upphandlingen för själva ombyggnationen beskrivs i rapporten som felaktig då den – trots ett värde på cirka 110 miljoner – skett genom ett förenklat förfarande. Något som bara är tillåtet om värdet är lägre än 47 miljoner.
– Man blir bedrövad. Regler och lagar är till för att alla ska följa dem. Det inkluderar Vårgårda Bostäder, säger Mikaela Engström (M) om de nya uppgifterna, och fortsätter:
– Att bolaget bryter mot lagen är helt oacceptabelt. Det är helt fruktansvärt. Det får inte gå till så här i en offentlig verksamhet. Transparens är A och o.
Men du har ju suttit i styrelsen i ett och ett halvt år. Ni ska ju följa upp och ha koll på verksamheten?
– Absolut. Det ska vi. Upphandlingen gjordes innan vår mandatperiod. Men vi i den sittande styrelsen kommer självfallet ta del av den kritik som PWC ger i form av att vi inte varit tillräckligt noggranna med uppföljningen, säger Mikaela Engström.
Före detta VD ovetande om rapporten – tills nu
Vårgårda bostäders före detta VD Jan Thorsson säger på onsdagseftermiddagen att han inte läst rapporten, eller hört talas om den tidigare.
– Jag är mycket förvånad, och det är svårt att uttala sig när jag inte sett den. Om de påstår att det inte finns protokoll över upphandlingar, varför har de inte frågat mig som har skrivit på dem? Det finns formalia för hur upphandlingar går till och de har efterföljts, säger Jan Thorsson.
Utdrag ur rapporten
Den uppmärksammade satsningen i Vårgårda handlade dels om energiförsörjning, och dels om en omfattande renovering. I en upphandling av energisatsningen har PWC, enligt rapporten, inte hittat någon förteckning som kan säkerställa antalet anbud som bostadsbolaget fått från olika leverantörer. Avtalet som sedan skrevs med en leverantör innehöll dessutom reservationer och ändrade villkor. Något som enligt PWC ska ha inneburit en otillåten direktupphandling.
”Detta då villkoren, om de hade ingått i den ursprungliga upphandlingen, sannolikt påverkat det konkurrensuppsökande skedet, det vill säga potentiellt skulle ha medfört att ytterligare leverantörer skulle ha deltagit i upphandlingen”, står att läsa i rapporten.