Överskottsenergin från solpaneler som finns på taket skulle lagras och sparas med hjälp av vätgas.

Uppmärksammat vätgasprojekt i Vårgårda stoppas

Uppdaterad
Publicerad

De renoverade sex hyreshus på Klockarebolet i Vårgårda kommer inte att få den planerade vätgaslänggningen. Projektet har uppmärksammats internationellt men har visat sig vara olönsamt.

Det kommunala bostadsbolaget Vårgårda bostäder meddelade i tisdags att satsningen med vätgas för sex hyreshus i Vårgårda ställs in, något som P4 Sjuhärad var först med att rapportera om.

Sedan i juni har kommunen utforskat fyra alternativ om fortsatt renovering av hyreshusen på Klockarebolet. Nu har man bestämt sig för det billigaste alternativet, vilket innebär att fullfölja renoveringen av husen men skrota vätgaslänggningen. Enligt Vårgårda bostäder är de andra alternativen inte lönsamma och riskerar att äventyra bolagets ekonomi.

Skulle klassas som farlig verksamhet

Utöver ekonomin varnade Vårgårda kommun redan i juni om att länsstyrelsen skulle klassa vätgasanläggningen som ”farlig verksamhet”.

– Eftersom det inte finns någon praxis eller några bestämmelser för den här typen av verksamhet med vätgasproduktion och lagring så har vi inga givna tal att gå på. Det är något som vi får komma fram till med de tillståndsgivare som finns, sa i juni Ulf Bengtsson, interim vd för Vårgårda Bostäder.

Redan i juni meddelade kommunen att det fanns risk för att vätgasprojektet skulle stoppas. Se mer i klippet nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.