Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Bakidou, doktorand vid avdelningen för signalbehandling och medicinsk teknik på Chalmers tekniska högskola, är en av studiens författare. Foto: SVT

Ny studie: AI-verktyg för ambulanspersonal kan rädda liv

Uppdaterad
Publicerad

Om ambulanspersonal får beslutsstöd av ett AI-verktyg kan fler liv räddas, visar en studie.

– Det kan bli som en extra kollega att bolla med, säger Anna Bakidou, doktorand vid Chalmers tekniska högskola.

En allvarligt skadad person behöver få rätt typ av vård så snart som möjligt – och det är upp till ambulanssjukvårdarna att fatta beslutet.

– Studier visar att allvarligt skadade patienter som tas direkt till ett universitetssjukhus har ökad chans till överlevnad jämfört med om man tar dem till ett närliggande sjukhus som kanske inte har samma resurser, säger Anna Bakidou.

– Det är komplicerade beslut som kan vara svåra att ta.

Hon är en av forskarna bakom en ny studie från Chalmers, Göteborgs universitet och Högskolan i Borås, som har tagit fram ett AI-stöd för ambulanspersonal.

”Extra kollega”

Genom att väga samman en mängd variabler som till exempel skadetyp, blodtryck, andningsfrekvens och ålder kunde samtliga fem AI-modeller – som bygger på data från över 47 000 tidigare ambulanspatienter – öka noggrannheten i bedömningen om en person var allvarligt skadad eller inte.

AI-verktyget är tänkt att fungera som en bekräftelse i de fall ambulanspersonalen redan fattat ett lämpligt beslut.

Många allvarligt skadade togs till vanliga sjukhus

Det visade sig att 40 procent av de allvarligt skadade patienterna inte skickades direkt till ett universitetssjukhus. Samtidigt skickades 45 procent av de icke allvarligt skadade till universitetssjukhus i onödan, då deras skador hade kunnat tas om hand på ett vanligt sjukhus.

Ofta var det yngre personer som skickades till universitetssjukhus och äldre som skickades till vanliga sjukhus.

När tror ni att det här kan börja användas rent konkret?

– Det dröjer nog några år innan det kan testas skarpt i verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.