För mycket salt i maten är inte hälsosamt, menar Livsmedelsverket. Foto: TT

Ny studie: Måttligt med salt inget hot mot hälsan

Uppdaterad
Publicerad

En ny stor internationell studie visar att salt i maten inte är så farligt. De hälsofarliga effekterna går också att dämpa med en god kost i övrigt.

Att få i sig motsvarande drygt två teskedar per dag ökar inte riskerna för hjärt-kärlsjukdom, hjärtinfarkt eller stroke, visar studien som nu publiceras i den brittiska medicinska tidskriften The Lancet. Bakom studien står forskare från ett tjugotal länder och deras slutsats är att de flesta inte ökar sina hälsorisker så länge de håller sig under en daglig saltkonsumtion om 12,5 gram, eller två och en halv tesked.

– Generellt behöver folk inte vara jättebekymrade över just saltet, menar Annika Rosengren, professor i medicin vid Sahlgrenska akademin, medförfattare och ansvarig för den svenska delen av studien.

Viktigare med nyttig kost

Även för den som äter mer salt än så kan hälsoriskerna enligt studien hållas nere med en förbättrad kost med mer frukt, grönsaker, mejeriprodukter, potatis och andra kaliumrika livsmedel.

– Vi vet mer och mer att vuxna individer inte behöver vara bekymrade för saltet. Om man har uppnått medelåldern och inte äter allt för mycket salt och har normalt blodtryck så kan man ta det lugnt, och istället se till att man i största allmänhet äter en nyttig kost med mycket grönsaker, säger Annika Rosengren.

Representation från hela världen

I studien ingick 94 000 personer, 35-70 år gamla, från 18 regioner runt om i världen. De följdes under i genomsnitt åtta år. Det är första gången underlaget är så omfattande, med representation från i stort sett hela världen.

– Samtidigt får vi inte glömma bort att det finns en helt klar koppling mellan salt och högt blodtryck. Ungefär tre fjärdedelar av det salt vi äter kommer dessutom från färdiglagad mat, ost, bröd och smör som vi inte har någon kontroll över och det kan exempelvis leda till att barn och ungdomar utvecklar högt blodtryck när de blir vuxna. Livsmedelsindustrin måste sluta hälla salt i maten i onödan, säger Annika Rosengren.

Länder i studien

Sverige är det enda västeuropeiska landet med forskare istudien, som letts från Kanada. Övriga länder har varit Argentina,Bangladesh, Brasilien, Chile, Colombia, Filippinerna, FörenadeArabemiraten, Indien, Iran, Kina, Malaysia, Pakistan, Polen,Saudiarabien, Sydafrika, Tanzania, Turkiet, Zimbabwe samt ockuperatpalestinskt territorium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.