Programledare Alexandra Pascalidou i lägret där många av tiggarna bor. Foto: SVT

Ny SVT-serie följer tiggare i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Många har åsikter om tiggare, men få har pratat med dem. I en ny dokumentärserie porträtteras människor som tigger i Borås.

Fem personer, fem olika livsöden. I SVT:s nya dokumentärserie ”Vi kallas tiggare” får tittarna bekanta sig med en grupp människor som har gemensamt att de åkt till Sverige från Rumänien för att tigga.

Programmet leds av journalisten Alexandra Pascalidou, som följt gruppen under ett år. Hon beskriver det som en lyckodag när SVT i Göteborg hörde av sig.

– Jag tycker att det är självklart att public service tar itu med vårt samhälles största frågor. Och jag ville själv försöka förstå – vad gör de här, hur länge ska de stanna, hur farliga är de, vad händer med slanten i muggen?

Många svar – inget facit

Och svar har hon fått. Många olika svar. Programmet levererar inga facit eller förklaringsmodeller, och eventuella slutsatser får tittarna själva dra.

– Att möta de här människorna var det viktiga. Det här är ingen undersökande journalistik, utan mänskliga porträtt.

I det första programmet möter tittarna 17-åriga Flori som blivit förskjuten av sina föräldrar då hon gift sig med en rom, Mihai som letar jobb och Bella som sover på en offentlig toalett.

– Det har varit så oerhört mycket intryck. Det främsta är kanske att människor i total misär faktiskt är hjältar. De är människor som rycker upp sig och tar sig till en helt främmande plats för att försöka ge sina ungar mat och tak över huvudet.

Tiggarna ges huvudrollen

I serien får tittarna också möta flera eldsjälar som engagerat sig för tiggarna. Siinto Hämäläinen, till exempel, låter tiggare bo på sin tomt i Bredared utanför Borås. Under arbetets gång har tv-teamet också intervjuat politiker i Borås för att prata om deras syn på tiggarna.

– Men vi skalade bort allt. För en gång skull ville vi låta de här människorna slippa vara statister. Nu får de vara huvudpersoner i sina egna liv.

”Vi kallas tiggare” har premiär i SVT1 den 7 april kl 21 och kan därefter ses när som helst på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.