Nya fartkameror på gång i Västsverige

Publicerad

I nästa vecka påbörjas arbetet med att sätta upp två nya trafiksäkerhetskameror på väg 184 utanför Falköping. Enligt Trafikverket så lär trafikanterna få se mer av kamerorna i framtiden.

I dagsläget finns drygt 260 automatiska trafiksäkerhetskontroller, alltså fartkameror, uppsatta i Västra Götaland. Bara under 2017 har 20 nya trafiksäkerhetskameror kommit på plats – och det blir fler före årets slut.

– Det finns ett behov och det är en kostnadseffektiv åtgärd för samhället. Det handlar helt enkelt om att få ner hastigheten och på så sätt rädda liv, säger Tomas Bergbom, åtgärdsplanerare på Trafikverket.

”Inbjudande för hög fart”

Ofta placeras kamerorna på 70-, 80- och 90-sträckor. På väg 184 mellan Falköping och Forentorp har det skett dödsolyckor och därför ändrades hastigheten från 90 till 80 kilometer i timmen.

– Men trafikanterna behöver lite hjälp. Vägen är tyvärr inbjudande för hög fart, säger Tomas Bergbom.

Totalt finns idag cirka 1.850 trafiksäkerhetskameror längs med de svenska vägarna. De senaste åren har det dykt upp ett par hundra nya varje år.

Kameror i alla stolpar

Från Trafikverkets sida är deras primära fokus att få ned hastigheten. Fortkörarna får polisen ta hand om, enligt Tomas Bergbom.

– I stolparna finns kameror men också en radar som mäter hastigheten, så det blir även en statistikinsamling för oss, förklarar han.

Men hur är det nu, sitter det kameror i alla stolpar?

– Ja, alltså, när de allra första fartkamerorna kom upp i den gamla serien – de som ser ut som silvergrå boxar – då flyttade man runt kameror mellan dem. Men i dagens system sitter det kameror i samtliga, så är det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.