Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) menar att regeringens satsning kan ge mindre barngrupper. Foto: SVT

Nya riktlinjer ska minska barngrupperna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens föreslagna budget för nästa år visar att de är beredda att satsa stort på förskolan. Både när det gäller att minska barngrupperna och att få fram mer personal.

Den nya rödgröna regeringen avsätter 415 miljoner kronor för förskolan i sitt budgetförslag för 2015. Därefter vill de satsa 830 miljoner kronor per år, från 2016 till 2018, för att minska barngrupperna och öka personaltätheten,

– När barngrupperna blir för stora och när förskolelärarna inte har tid med annat än att bara hålla koll på alla barn som man har runt omkring sig, då kan man inte jobba pedagogiskt. Det är ett stort problem, säger Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister.

Riktlinjer togs bort

Regeringen vill också återinföra de riktlinjer som gäller barngruppernas storlek och lärartätheten och som kommunerna uppmanas att följa. De togs tidigare bort när flera kommuner saknade resurser att hantera de allt större barngrupperna.

Just nu pågår forskning i ämnet, bland annat på Göteborgs universitet, och resultatet av den forskningen ska hjälpa Skolverket att ta fram de nya riktlinjerna.

Stor satsning

Om riktlinjerna blir som de tidigare varit, med ett maxtak på 15 barn per grupp och fem barn på varje förskolelärare, återstår att se. Men utbildningsministern är beredd att ställa ännu hårdare krav på kommunerna.

– Satsningen är så stor att den helt skulle kunna finansiera lagkrav på att kommunerna, i vart fall för småbarnsgrupperna, uppfyller det tidigare riktmärket om barngruppernas storlek, säger Gustav Fridolin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.