Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Första framträdandet för den nya politiska majoriteten i Uddevalla – men hur överrens är S och M? Mikael Staxäng (M) och Ingemar Samuelsson (S) svarar på tre frågor. Foto: Lisa Johansson/SVT

Efter turbulensen – S och M går ihop: ”Nytt och fräscht”

Uppdaterad
Publicerad

Sex partier blir fyra. Halvvägs genom mandatperioden byter Uddevalla politisk ledning.
– Det här är ju ett nytt och fräscht alternativ som aldrig funnits i Uddevallas politiska historia, säger Mikael Staxäng (M).

På måndagsförmiddagen undertecknades en historisk programförklaring i källaren på Uddevalla kommunhus. För första gången kommer Socialdemokraterna och Moderaterna regera tillsammans. I styret ingår även Centerpartiet och Liberalerna. Tillsammans har partierna 33 av 61 mandat i kommunfullmäktige.

Efter valet 2018 styrdes Uddevalla av en sexpartierskoalition. Under 2020 började samarbetet knaka rejält i fogarna och i april var det tydligt att förtroendet mellan flera av partierna och kommunstyrelsens ordförande Christer Hasslebäck (UP)var brutet.

”Helt övertygad”

Efter månadslånga diskussionen presenterades i förra veckan en ny koalition för styret. Uddevallapartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet åkte ut, in kom istället Socialdemokraterna.

Bland de nu sittande partierna finns inga tvivel om att samarbetet ska hålla mandatperioden ut och därmed också överleva en valrörelse.

– Jag är helt övertygad om vi kommer överleva till valet, sedan blir det spännande. Men det här är ju ett nytt och fräscht alternativ som aldrig funnits i Uddevallas politiska historia, säger Mikael Staxäng (M) tillträdande ordförande stadsbyggnadsnämnden.

Badhuset – fortfarande inte spikat

En fråga som under lång tid splittrat politiken i Uddevalla är den om det nya badhusets placering. Med varje majoritetsskifte har nya bud kommit och det senaste beslutet är att det ska ligga på Rimnersvallen, något Socialdemokraterna inte vill. Men i programförklaringen har partierna skrivit under på att inga omtag i den frågan ska göras om inte klart försämrande förutsättningar skulle uppdagas i den helhetsundersökning av platsen som nu ska göras när fler saker än ett badhus ska få plats.

Och det löser ni på två år?

– För uddevallabornas skull så hoppas jag att vi gör det för vi måste få igång bygget av badhuset, det gamla håller på att förfalla så det är förödande om den processen drar ut mer på tiden, säger Ingemar Samuelsson (S) tillträndade kommunstyrelseordförande.

Uddevalla kommunfullmäktige kommer ha ett extra möte 1 juli för att välja den nya politiska majoriteten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer