Nya områden för husbåtar kan bli verklighet: ”Ett par tusen nya bostäder”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Göteborg vill prova ett nytt grepp för att minska bostadsbristen. De har nu klubbat igenom en utredning för att hitta fler platser för husbåtar och boende i så kallade tiny houses.

– En sådan här lösning skulle kunna leda till ett par tusen fler bostäder, säger Emmyly Bönfors (C) kommunalråd i Göteborg.

Bostadsbristen är stor i Göteborg och det har den varit under många år. Förslagen för att få till fler bostäder snabbt har varit många, men verkar vara svåra att få till. Nu pågår en utredning för att se vilka områden som skulle passa för husbåtsplatser och tiny houses.

– Vi jämför med bland annat London där de har betydligt fler husbåtsplatser och vi har även tittat på delar av USA där det här är vanligare, säger Emmyly Bönfors (C), kommunalråd i Göteborg till SVT Nyheter Väst.

SD ser risk för ”fula lådor”

Nästan hela kommunstyrelsen sa ja till utredningen, bara Sverigedemokraterna är emot och har kommit med ett eget förslag (yrkande).

– Vi ser en risk för att de kommer att bygga upp fula lådor på havet som någon slags nödlösning som förstör stadsbilden och tillgängligheten för boende och turister, säger Jörgen Fogelklou (SD) kommunalråd Göteborg.

Han är inte emot att det blir fler husbåtsplatser, men säger att det inte får handla om stora sjok med hundratals husbåtar. Han poängterar också vikten av att gå varligt fram och förankra planerna med de som kanske redan bor i området.

– En länga med vackra husbåtar som i Amsterdam tror jag inte stör alls utan det ger mer liv i stadsbilden, säger han.

Permanenta eller temporära platser

Enligt Emmyly Bönfors (C) så har de inte låst sig fast vid om det ska handla om permanenta eller temporära boenden, det får utredningen visa.

För att antalet bostäder ska matcha befolkningens behov så måste 4 000 till 5 000 bostäder byggas per år. En prognos som hållit ganska bra tre år i rad då cirka 4 000 bostäder färdigställts genom ny- eller ombyggnad.

– Just nu så investerar Göteborg 11 miljarder kronor i allmännyttan där vi bygger hyresrätter men vi satsar också på att få till fler radhus och villor så att fler kan bo kvar efter till exempel studier.

Jörngen Fogelklou (SD), och Emmyly Bönfors (C) Foto: SVT

Tiny house

Tiny House-rörelsen tog fart på 1990-talet i USA. När den ekonomiska bankkrisen kom på 2000-talet och många fick lämna sina hem, var ett Tiny House ett alternativ för att bo mindre, enklare och billigare.

En definition på ett Tiny house brukar vara att det är max 37 kvadratmeter. Det finns uppgifter om de som bor så litet som på sju kvadratmeter.

Ofta är Tiny house byggda på en trailer för att på det viset inte behöva äga marken som huset står på.

Källa: byggahus.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.