Starta klippet för att höra Västtrafiks vd Lars Backström berätta om hur man hanterat de nya rekommendationerna om munskydd i kollektivtrafiken Foto: SVT

Nya råd om munskydd i kollektivtrafiken – men Västtrafik delar inte ut några än

Uppdaterad
Publicerad

Nya rekommendationen är här, nu är det munskydd på som gäller i kollektivtrafiken – åtminstone vissa tider på dygnet. Hos Västtrafik dröjer det dock innan man har någon egen utdelning av munskydd på plats. Det är främst resenärernas eget ansvar som gäller, menar Västtrafiks vd Lars Backström.

– Våra munskydd är på plats från och med måndag, sade Backström i SVT:s Morgonstudion.

Lösningen för att kunna följa de nya rekommendationerna säger sig Västtrafik ha hittat genom att använda sina butiker runtom i regionen. Det finns totalt tolv stycken runtom, varav sex i Göteborg. Där kommer det alltså från och med måndag 11 januari finnas munskydd att hämta ut.

Men det går inte bara att traska in på närmaste Västtrafik-butik och hämta ut munskydd, förklarar Västtrafiks vd.

– Vi kommer tillhandahålla dem mot uppvisande av giltigt färdbevis, förklarade Lars Backström i Morgonstudion under torsdagen.

Munskydd även i vårdlokaler

För att skydda varandra ska personal, besökare och patienter använda munskydd när de är i vårdlokaler där fler än en person vistas samtidigt. Det införs succesivt inom hela Västra Götalandsregionen från den 7 januari.

– ­Syftet med åtgärden är att ytterligare försöka minska smittspridningen inom vård och omsorg, säger Ingemar Qvarfordt, hygienläkare och medicinsk rådgivare på Västra Götalandsregionen-

MUNSKYDD – DETTA GÄLLER

• De nya rekommendationerna om munskydd i kollektivtrafiken börjar gälla från och med den 7 januari i hela landet.

• Munskydd ska användas under rusningstid, som är klockan 07-09 och 16-18 helgfria vardagar. De som är födda 2005 eller senare behöver inte ha munskydd.

• Enligt det nya rådet är det i första hand var och ens ansvar att ha med sig eget munskydd när man ska resa med kollektivtrafiken.

• Folkhälsomyndigheten rekommenderar engångsmunskydd med CE-märkning.

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.