Västtrafiks biljettkontrollanter. Foto: SVT/arkiv

Nya rutiner för Västtrafiks kontrollanter i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Nu förändrar Västtrafik sina rutiner för biljettkontroll – något som uppmärksammats av boende i Göteborg. Anledningen är att man vill lugna resenärer och förhindra smittspridning.
– I viss grad arbetar man med påstigningskontroller, säger Henrik Kjellberg, presskommunikatör vid Västtrafik.

Folkhälsomyndigheten har inga riktlinjer för kollektivtrafik, berättar Henrik Kjellberg. Men för att dämpa resenärernas oro, samt för att undvika smitta, har biljettkontrollanterna förändrat sina rutiner.

– De har lite förändrade arbetssätt just nu. Bland annat så försöker man undvika en del fysisk kontakt med resenären, säger han.

Henrik Kjellberg berättar också att kontrollanterna jobbar i större utsträckning med så kallade påstigningskontroller nu. Något som uppmärksammats av göteborgare som åkt spårvagn.

– Det innebär att man står utanför fordonet och kontrollerar att folk har giltiga biljetter när de kliver på, i stället för att kliva ombord och utföra kontrollen där.

Smittbärare

Men kontrollanterna kan också vara smittbärare och utgöra en smittorisk gentemot resenärerna. Här är det egenansvar som gäller, menar Henrik Kjellberg.

– De har tydliga instruktioner precis som alla andra. Känner man sig det minsta sjuk så ska man stanna hemma.

Så det är mycket egenansvar?

– Ja, precis. Det är rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten som styr det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet