Karin Eklunds mentorskap ledde till jobb åt Hanaa Aldaleb. Foto: SVT

Nyanlända får jobb genom sina mentorer

Publicerad

Genom ett mentorsprogram i Göteborg har ett flertal nyanlända personer gått ut i arbete inom sitt yrke.

Hanaa Aldaleb är utbildad maskiningenjör från Syrien och har bott i Sverige i tre år. När hon kom hit lade hon all krut på att lära sig svenska språket och på att få ett jobb. 

– Det betyder väldigt mycket att man har ett eget jobb, så att man kan börja någonstans, säger Hanaa Aldaleb.

65 nationaliteter

Hon fick kontakt med föreningen Öppet hus som just nu har 130 mentorspar från 65 olika nationaliteter igång runt om i Göteborg. Genom dem fick Hanaa Aldaleb kontakt med Karin Eklund som är avdelningschef på företaget Semcon som blev hennes mentor.

– Jag tror att det var när det var så mycket skriverier om flyktingkatastrofen som jag kände att jag ville bidra. Sen går det inte att göra allt för alla men det kändes väldigt givande att få ge något till någon, säger Karin Eklund.

Leder till arbete

Runt 70 procent av de som deltar i mentorsprogrammet går ut i arbete, praktik eller längre utbildning efteråt enligt Sofia Bruce på Öppet hus.

– Det blir faktiskt vad man gör det till själv, som adept framförallt, men oavsett så är det ett enormt kunskapsutbyte för båda två, säger Sofia Bruce.

Fått en vän

Hanaa Aldaleb är en av dem som fick ett fast arbete på sin mentors arbetsplats.

– Mentorskapet betyder mycket eftersom du får en vän samtidigt som du får en handledare till arbetsmarknaden, säger Hanaa Aldaleb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer