Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Göteborgs stad

Vändningen: Planerna för Skeppsbron i Göteborg skrotas – undervattensgarage blev för dyrt

Uppdaterad
Publicerad

Efter nio år och minst ett par hundra miljoner kronor i utredningskostnader rivs nu planerna för ett undervattensgarage vid Skeppsbron i centrala Göteborg. Nu ska det göras en helt ny detaljplan.

– Utifrån den kostnadsfördelning vi är inne i och även ändrade trafikmönster, där folk åker mer kollektivt eller cyklar och så vidare, så syns inte samma behov här i centrala Göteborg i framtiden, säger Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hör politikerna om varför undervattensgaraget stoppades

Byggprojektet vid älven har försenats i många år samtidigt som de ekonomiska förutsättningarna har ändrats, bland annat beräknas det planerade undervattengarage nu kosta runt 1,6 miljarder kronor. Det fick det rödgröna styret (S, V och MP) att dra i handbromsen och göra ett omtag från grunden.  

Vid en presskonferens på onsdagen meddelades att undervattengaraget nu ska slopas eftersom kostnaderna inte längre anses ekonomiskt hållbara. Samtidigt har planerna för byggprojektet redan kostat ett par hundra miljoner.

Men känns det som ni kastat pengar i älven?

– Verkligen, det har ju varit ett stort bekymmer. Den otroligt höga kostnaden som har varit förknippad med den gamla detaljplanen och nu är vi äntligen klara med att gå vidare med att ta fram en ny detaljplan och börja om arbetet, samt sätta människan i fokus istället för bilen, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd.

Oppositionen kritisk

Moderaterna som var med och drev igenom den förra detaljplanen är missnöjda med dagens beslut. 

– Det här är väl ännu ett exempel på hur vänstersidan förhalar viktiga projekt. Det här är vad V och MP ville redan för tre år sedan och nu har Jonas Attenius lagt sig platt för dem, säger Axel Josefson (M), kommunalråd till Göteborgs-Posten.

Liberalerna vill lägga fram ett nytt förslag med eventuella korrigeringar i detaljplanen där garaget istället placeras under en befintlig parkeringsplats. Detta för att inte gå miste om redan använda resurser.

– Vi har pratat med experter om hur man göra om detaljplanen för att få användning för de resurser som redan används istället för att slopa projektet helt och gå miste om skattepengar, säger Ann Catrine Fogelgren, (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.