Orust kommun får nytt styre de kommande fyra åren. Foto: SVT

Nytt blocköverskridande styre klart på Orust

Publicerad

På torsdagen blev det klart hur Orust ska styras de kommande fyra åren. Styret blir en helt ny konstellation där Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkviljan på Orust och Liberalerna bildar majoritet.

På en presskonferens på torsdagen presenterades den nya blocköverskridande majoritet som ska styra Orust den kommande mandatperioden.

Kommunens största parti Socialdemokraterna, som fick 22,8 procent av rösterna, bildar styre med Moderaterna, det lokala partiet Folkviljan på Orust och Liberalerna. Konstellationen innebär att styret får 22 av kommunfullmäktiges 41 platser.

Blocköverskridande majoritet

Catarina Bråkenhjelm, gruppledare för Socialdemokraterna, ser flera fördelar med att det fortsatt blir ett blocköverskridande samarbete i politiken. 

– Vi måste se över vad vi har för utgifter så att vi kan fortsätta vara en bra kommun, men inte ha den högsta skatten som vi har nu. Vi vill göra en översyn av var våra pengar tar vägen så att varje skattekrona används optimalt, säger hon.

Även den senaste mandatperioden har Orust styrts av ett blocköverskridande samarbete. Då var det Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Folkvilja på Orust, Vänsterpartiet och Orustpartiet som gick ihop.

Skatten ska sänkas

Styret som presenterades i dag är alltså en ny konstellation där fokus de kommande åren ska ligga på att förbättra kommunens ekonomi och bland annat är tanken att skatten ska sänkas med 25 öre per år de kommande åren. Något som gläder Anders Arnell, ledande moderat på Orust.

– Vi är jätteglada över att vi har bildat en majoritet med tre kompispartier som vill utveckla Orust och få både bättre verksamhet och ekonomi. Jag är van vid att samarbeta med Socialdemokraterna och det kommer bli mycket verkstad, säger han

Hur de olika posterna ska fördelas och vem som blir kommunstyrelsens ordförande är dock inte klart än, utan kommer att presenteras vid ett senare tillfälle.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.