Nytt center vill rädda utdöende arter

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet öppnar ett center för biologisk mångfald i Göteborg. Tillsammans gör en rad institutioner gemensam sak för kampen att rädda utdöende arter.

– Vi ska kartlägga arter som är känsliga för klimatförändringarna, berättar professor Alexandre Antonelli, föreståndare för det nya centret.

Det är ingen enkel uppgift som det nya centret tar sig an. De vill bryta utvecklingen där antalet arter på land och i hav stadigt minskar. Genom att göra studier av arvsmassan vill de ta reda på vilka arter och ekosystem som riskerar att påverkas mest negativt av klimatförändringar.

– Då kan man ligga steget före och satsa resurser där det mest behövs. När en art redan dött ut är det för alltid, säger Alexandre Antonelli, professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet.

Når ut till många tillsammans

Centret är ett samarbete mellan 13 olika institutioner i Västsverige. Förutom Göteborgs universitet ingår bland andra även Botaniska trädgården, Sjöfartsmuseet Akvariet, Göteborgs naturhistoriska museum, Nordens ark, Universum, Havets hus och Chalmers.

– Vi har en bred kompetens tillsammans, men det har varit ett begränsat samarbete tidigare, säger professor Alexandre Antonelli.

Alexandre Antonelli blir föreståndare för centret som öppnar efter nyår. Enligt honom har de medverkande verksamheter tillsammans årligen över två miljoner besökare. Målet för centret är att nå ut till fler och få allmänheten att få ökad kunskap om biologiska mångfald och dess betydelse.

– Det finns arter som alla kan se med blotta ögat att de påverkas, till exempel isbjörnen. Men det finns ju också mindre arter, som fjällväxter som är akuthotade.

– Vi vill se till att den biologiska mångfalden får den plats den förtjänar i den allmänna debatten, säger Alexandre Antonelli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.