Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör barncancercentrumets chef om de nya rutinerna de infört på sjukhuset efter fall av mässling i Göteborg. Foto: Laura Vandelin

Nytt fall av mässling i Göteborg – ovaccinerade inte välkomna på barnsjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Både barn och anhöriga påverkas på Drottnings Silvias barnsjukhus efter tre konstaterade fall av mässling i Göteborg. Ovaccinerade får inte komma in samtidigt som barn under cancerbehandling uppmanas till att avstå från folksamlingar.

– Vi måste tänka på barnens bästa, säger Thorsteinn Gunnarsson, verksamhetschef på barncancercentrum.

Två stora skyltar där det står ”STOPP” och en vakt i gul väst står i entrén till Drottnings Silvias barnsjukhus.

Efter flera konstaterade fall av mässling har sjukhuset fått vidta åtgärder för att minska smittrisken för patienter på barncancercentrum, något som DN tidigare skrivit om. Entrén benämns som låst men i själva verket är det vakter som ställer frågor om vaccination och symptom till alla som vill komma in.

– Vi vill försäkra oss om att det inte kommer in några patienter eller anhöriga som har smittats, Thorsteinn Gunnarsson som är verksamhetschef på barncancercentrum.

Släpper inte in ovaccinerade

Eftersom cancerbehandlingar kan slå ut immunförsvaret slår smittor i samhället svårare mot vissa grupper som då blir extra utsatta. Därför avråder man nu flera av de unga patienterna från att delta i vissa aktiviteter.

– De barn som har en pågående behandling och som går i skolan eller förskolan – där uppmanar vi dem till att inte gå dit i nuläget utan att avvakta, säger Thorsteinn Gunnarsson.

”Måste tänka på barnets bästa”

Han förklarar att man vanligtvis på sjukhuset redan har noga rutiner för hur man ska minska risken så smittor och virus överlag inte överförs till patienter. Men nu får man i regel inte komma in på sjukhuset alls om man inte har vaccinerats mot mässling eller har symptom.

– Är man vårdnadshavare eller förälder är det svårt att inte släppa in de, men alla andra i nuläget vill vi inte att de kommer, säger säger Thorsteinn Gunnarsson och tillägger sedan:

– Det är beklagligt men vi måste tänka på barnets bästa.

Minst till den 17 april kommer man att hålla fast vid de nuvarande restriktionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.