Nytt fall av mässling i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av en vecka har man konstaterat två fall av mässling i Göteborg. Det senaste fallet konstaterades under onsdagen. Personerna som har smittats har ingen koppling till varandra.

Förra veckan konstaterades ett fall av mässling hos ett ovaccinerat barn i Göteborg. Smittan ska ha skett utomlands. På onsdagen konstaterade man ytterligare ett fall i området.

– Det är en vuxen ovaccinerad person som har smittats utomlands, men personen har ingen koppling till förra veckans konstaterade fall av mässling, säger Björn Johansson presskommunikatör på Västra Götalandsregionen.

”Smittrisken är hög”

Finns det risk för fler fall av mässling framöver?

– Det finns alltid en risk för sekundärfall. Mässling har en lång inkubationstid och smittrisken är hög. Det räcker att man sitter i samma väntrum på en mottagning till exempel och man kan bli smittad om man är ovaccinerad, säger Björn Johansson.

I nuläget jobbar man med smittspårning kring personen som smittats.

Fakta om mässling

  • Mässling är mycket ovanlig i Sverige och de flesta invånarna är vaccinerade mot sjukdomen.
  • Det är en mycket smittsam sjukdom och vanliga symptom kan vara feber, hosta, röda ögon och utslag.
  • Risken för mässlingssmitta under utlandsresa har ökat de senaste månaderna och utbrott av sjukdomen har rapporterats i flera länder.

Källa: Västra Götalandsregionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.