Foto: TT

Nytt förslag för järnväg till Borås

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli ny järnväg mellan Göteborg och Borås fortare än väntat, enligt ett nytt förslag från Trafikverket. Planen har lagts fram i samråd med Sverigeförhandlingen, som planerar för höghastighetståg från Stockholm till Göteborg.

Dagens ålderstigna järnväg mellan Göteborg och Borås bedöms inte vara värd att bygga ut. I stället planeras för en ny sträckning som ansluter till Landvetter flygplats. Men i den nationella planeringen kommer pengar för sträckan att dröja, och man vill ha få stationer.

Först regionaltåg sedan höghastighetståg

Den nya förslaget går ut på att först bygga järnväg för snabba regionaltåg med stopp vid valda stationer, och i framtiden komplettera för höghastighetståg till Stockholm.

– Vi har nu frågat Västra Götalandsregionen om man är villig att betala för att ansluta några stationer, säger Håkan Wennerström, direktör på Trafikverkets västra region.

Kommunstyrelsens ordförande i Borås, Ulf Olsson (S), säger till Borås tidning: ”För vår del är den dagliga pendlingen mellan Borås och Göteborg viktig, möjliggör det här förslaget en utbyggnad av snabb pendling så är det bra. Det är viktigt att det tas initiativ som får den här frågan att gå framåt.”

Han betonar också för BT att stationsfrågan är viktig. Ett centralt stationsläge i Borås är viktigt, men även hur förlängningen dras mot Jönköping med utgångspunkt för en station i Ulricehamn.

Positivt även om inget är klart

Förslaget som kommer från Trafikverket är ett positivt besked, speciellt i skenet av regeringens besked från i mars i år där man meddelade att höghastighetssträckan mellan Borås och Göteborg kommer att byggas efter sträckan Hässleholm och Lund i Skåne.

Nu fortsätter diskussion och dialog mellan berörda parter där finansieringen är den stora stötesten.

  • Trafikverket har fått i uppdrag av regeringen att ta fram förslag på en nationell trafikslagsövergripande plan för utveckling av transportsystemet för perioden.
  • Regeringens direktiv presenterades den 24 mars 2017 och innehåller anvisningar för Trafikverkets åtgärdsplanering.
  • Byggandet av de nya stambanorna ska ske på ett sammanvägt sätt med hänsyn till de samlade behoven i hela transportsystemet.
  • Förslaget till ny nationell transportplan ska lämnas till regeringen senast den 31 augusti. Regeringen väntas fatta beslut om den nya planen våren 2018.
  • Efterfrågan på förbättrade kommunikationer mellan Göteborg och Borås, ett av Sveriges största pendlingsstråk, är stor.
  • På sträckan planeras bland annat en station vid Landvetter flygplats.
  • Trafikverket återupptog 2013 planeringen av ny järnväg på sträckan och arbetet har utgått från de utredningar i form av förstudier och järnvägsutredning som dåvarande Banverket tog fram i början av 2000-talet.
  • År 2014 tillkom Sverigeförhandlingen, och Trafikverket inledde arbetet med En ny generation järnväg, det vill säga höghastighetsbanor Stockholm – Göteborg och Stockholm – Malmö.

Källa: Sverigeförhandlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höghastighetståg i Sverige

Mer i ämnet