Foto: TT

Nytt hopp för hotade lokaltidningar

Uppdaterad
Publicerad

Hoppet lever för Alingsås Tidning, Lerums Tidning, Partille Tidning och Härryda-Posten. Domstolen har gett tummen upp för fortsatt rekonstruktion.

Före midsommar berättade SVT nyheter Väst att tidningskoncernen William Michelsen AB begärde rekonstruktion. En orsak är bolagets skulder på omkring 20 miljoner kronor.

Under onsdagen presenterades rekonstruktionsplanen i Alingsås tingsrätt och förslaget godkändes av samtliga borgenärer. Och i företagets överlevnadsplaner finns bland annat en ackordsuppgörelse och ett nytt ägande.

– Skuldmassan skrivs ner vilket är en viktig del för att kunna betala och fortsätta processen. Vad gäller att få in nytt kapital finns det intressenter i branschen som vill in i verksamheten som ägare eller delägare. Vilka kan jag inte gå in på just nu, säger rekonstruktören Johan Sölveland.

Ingen garanti

Onsdagens förhandlingar är en del i processen och inte någon garanti för att rekonstruktionen kommer att lyckas. I slutet av september väntar nya förhandlingar.

– Då ska vi visa hur vi får fram pengar för att kunna betala skulderna men vi ska då även visa då hur verksamheten ska finansieras och skötas på sikt, säger Johan Sölveland.

Vad är det som talar för att tidningarna kommer att överleva?

– Det är lokaltidningar som är hyfsat starka och har en stor läskrets. De borde fungera om de sköts på rätt sätt, säger Johan Sölveland.

Viktig samhällsfunktion

Till P4 Göteborg berättar journalisten Leif Lundvall som frilansar för koncernen:

– Det viktigaste i hela sammanhanget är ju att tidingarna lever vidare. De fyller en väldigt viktig funktion i samhället och för både kommunen, läsarna, föreningar och näringslivet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.