Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Högre än Poseidon” – Jättarna vakar över nya stadsdelen i Mölndal Foto: SVT/Magnus Dennert

Jättar ska vaka över nya stadsdelen i Mölndal: ”Högre än Poseidon”

Publicerad

På torsdagen restes ett nytt landmärke i Mölndal som kommer fånga blicken på den som kommer resande söderifrån. Högt uppe från hustaken blickar de ut över E6: ”Jättarna”.

– Jag tänkte på citatet från Isaac Newton: ”Har jag sett längre så är det för att jag stått på jättars axlar”, säger konstnären Thomas Broomé.

Byggandet av den nya stadsdelen GoCo Health Innovation City har gått i en rasande fart och ligger en bra bit före schemat, berättar Marie Uddenmyr, är chef för företagsrelationer på GoCo.

Och idag på morgonen fick den nya stadsdelen sitt eget landmärke att sikta på för tillresande besökare. Högst upp på taket av navet i det nya området lyftes de upp tidigt under fredagsmorgonen, ”Jättarna”. Fem skulpturgrupper där den högsta mäter över 7 meter.

Försvinner i vissa vinklar

Konstnären bakom verket, Thomas Broomé, menar att statyerna knyter an till den nya stadsdelens fokus på hälsa, forskning och människor.

– När man rör sig runt dem, kommer de förändras och gå från att vara opaka till att försvinna helt och komma tillbaka igen. Ungefär som jag kan tänka mig att hälsa och innovation också fungerar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.