Anders Fröberg, vd för Borealis Sverige AB, visar var den nya anläggningen kan ligga. Foto: SVT

Ny metod att återvinna plast kan ge stora miljövinster

Uppdaterad
Publicerad

Kemindustribolaget Borealis i Stenungsund har beviljats 18 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten för en förstudie till ett nytt sorts raffinaderi för återvinning av plast. Det handlar om kemisk återvinning som – om allt går vägen – kan innebära en rejäl miljövinst.

Idag räknar man med att endast 16 procent av plastavfallet i Sverige återvinns och blir plast igen, resten eldas upp för att bli energi och bidrar därigenom med utsläpp av växthusgaser. Vilket är ett tydligt identifierbart problem.

– Jag tror inte trycket att återvinna plast har varit så högt som just nu, säger Anders Fröberg, vd Borealis Sverige AB.

Förväntad miljövinst

Med stöd från Energimyndigheten startar nu kemiindustribolaget Borealis i Stenungsund en förstudie för ett raffinaderi där man genom kemisk återvinning av plast, vilket är en ny metod, skall se om man kan återvinna mer.

– Det skulle kunna innebära en ökad återvinning med 20-30 procentenheter till av den plast som används i Sverige, säger Anders Fröberg.

Unikt för Sverige

Kemisk återvinning av plast innebär att man hettar upp och bryter ner plasten på molekylnivå och därigenom skapar en ny råvara som kan användas i plastproduktion.

– För Sverige är det här helt nytt och skulle vara unikt, Anders Fröberg, vd Borealis Sverige AB.

Om förstudien visar att metoden fungerar och är ekonomiskt försvarbar beräknar Borealis att man kan ha en ny produktionsanläggning i drift 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.