Inget av de traditionella blocken fick majoritet efter valet. Foto: SVT

Nytt styre på gång i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet vill tillsammans styra Borås. Inom kort hoppas man presentera en uppgörelse.

Borås Stad har tidigare styrts av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Efter valet stod det dock klart att dessa partier inte fått tillräckligt med röster för att bilda en majoritet. Det fick inte heller Allianspartierna.

– Därför inleddes olika samtal och nu är vi fyra mittenpartier som sagt att vi är beredda att ta politiskt ansvar, säger Kerstin Hermansson, gruppledare för Centerpartiet, som tidigare alltså varit i opposition.

Val 2018 Väst

Finns mycket att prata om

Enligt Kerstin Hermansson finns fortfarande mycket kvar att samtala om.

– Nu ska vi hitta en politisk plattform. Det är inte säkert att det går, men vi är samtliga beredda, för vi tror att det är viktigt att det finns ett stabilt styre i staden.

Inte heller den nya fyrklövern får dock med sina 36 mandat majoritet.

Så här blev resultatet i kommunalvalet i Borås Foto: SVT Grafik

– Men jag tror att vi ändå får en styrka i det här styret, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S).

I och med dagens besked står det klart att Allianspartierna splittras. Oppositionsrådet Annette Carlson (M) är kritisk till Centerpartiets och Liberalernas beslut.

 – Det är beklagligt att Centern och Liberalerna nu går in i ett vänsterstyre. Och att de inte hade modet att styra Borås tillsammans med allianspartierna i minoritet, säger hon.

Beskedet innebär också att Vänsterpartiet avpolletteras, efter åtta år vid makten.

– Vi hade gärna fortsatt med Vänsterpartiet, men det här var ett krav från Liberalerna, säger Ulf Olsson (S).

SVT Nyheter Väst söker även företrädare för andra partier för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet