Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna-Clara Ringnes, verksamhetschefen, ser problem nu när besöksförbudet hävs. Foto: SVT

Nytt utbrott av covid-19 på äldreboende i Borås

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan upptäcktes att en person var smittad av covid-19 på ett äldreboende i Borås. Efter det testades man alla på boendet och då visades det sig att flera var smittade.

Sedan mitten av juli har covid-19-situationen inom Borås äldreboenden varit lugn, utan några rapporterade fall. Men i förra veckan visade tester att smittan fått fäste på ett boende i staden och att flera personer var smittade, varav några var symptomfria, vilket Borås Tidning var först med att berätta.

– Ja, tyvärr fick vi ett konstaterat fall på ett av våra boenden, säger Anna-Clara Ringnes, verksamhetschef med ansvar för vård och omsorgsboenden i Borås.

Hur många som drabbats, vilket äldreboende det handlar om eller om någon är allvarligt sjuk går kommunen inte ut med. Hur smittan kom in på boendet vet man i dagsläget inte.

Vill ha tillfälliga besöksförbud

Utbrottet är inte oväntat, men mycket olyckligt med tanke på att besöksförbudet på landets äldreboende hävs från och med den 1 oktober, menar Anna-Clara Ringnes.

– Jag måste säga att det är bekymrande. Vi hade sett fram emot väldigt mycket att besöksförbudet skulle hävas och det är olyckligt att vi får ett smittoutbrott så här precis innan, säger Anna-Clara Ringnes.

Att ni har fått in smittan, kommer det att påverka besöksmöjligheterna?

– Vi önskar att vi hade möjlighet eller mandat att lägga ett tillfälligt besöksförbud i samband med smittoutbrott på ett boende, för tyvärr tror jag att vi kommer se fler utbrott i höst, och det skulle vara en lämplig åtgärd att använda sig av medan vi hanterar smittoutbrottet, säger Anna-Clara Ringnes.

Men det kan ni inte?

– Inte som det ser ut idag utifrån den informationen jag har, säger Anna-Clara Ringnes, verksamhetschef med ansvar för vård och omsorgsboenden i Borås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet