Nytt värmerekord – Göteborg varmast i landet

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg kan titulera sig varmast i landet i år efter att temperaturen mätts till 20,4 grader under tisdagen. Därmed slogs Uppsalas en dag gamla årsrekord och det ser ut som att rekordet kan hålla ett tag.

– Framåt slutet av veckan kommer kalluften tillbaka så det kan nog stå sig ett tag, säger SVT:s meteorolog Per-Erik Åberg.

Uppsalas årsrekord på 19,9 grader blev alltså inte särskilt långvarigt utan passerades med råge av Göteborg på tisdagen. Det är dock långt kvar till alla tiders rekord som sattes 1993 i Genevad i Halland när man mätte upp 29 grader i april. Men temperaturer över tjugo grader är inte ovanligt för årstiden.

Kallare än vanligt

– Nej, vi är ju långt in i april. Däremot kanske det känns lite ovanligt eftersom vi hade varmt i slutet av mars men sen kom kylan och bakslagen. Och även april började kallt så det har faktiskt varit kallare än det brukar vara, säger Per-Erik Åberg.

”Inte riskfritt att plantera”

Men trots att värmen nu kommit så är det inte dags att börja sätta ut plantorna i trädgården enligt Per-Erik Åberg.

– Det är inte riskfritt att plantera. Även om dagarna är varma så är nätterna fortfarande kalla, så se till att skydda plantorna i alla fall, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.