Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annika Grundén, boende på Käringön, minns hur strandpaddans sång hördes över ön förut. Nu har hon själv grävt ut ett hällkar där äggsträngar placerats ut. Foto: Richard Veldre / SVT

Öborna på Käringön gräver nya platser för strandpaddan

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har strandpaddans sång tystnat på Käringön. Nu gräver myndigheterna fram platser för att paddan återigen ska kunna föröka sig – men det hade inte blivit av om inte öborna ställt upp för arten.

– Vi trycker tillbaka naturen 100 år, säger Anna Stenström, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland

Därför ställer öbon Annika Grundén upp för strandpaddan – se henne förklara i klippet.

Käringön har tidigare haft stora kolonier med strandpaddor, eller stinkpaddor som dom också kallas längs kusten. På 1990-talet kryllade det av dem, mycket tack vare att det fanns små vattensamlingar på berget där paddan kunde föröka sig.

Trängts undan av landskapet

Men allt eftersom landskapet vuxit igen har strandpaddan trängts undan. Numer finns det bara en handfull individer kvar på Käringön.

– Ljungen har brett ut sig och paddorna får svårt att röra sig. Deras livsmiljö har sakta vuxit bort, säger Claes Andrén som är amfibie- och kräldjursexpert.

Bränner ljung och gräver bort jord

För att vända den negativa trenden har länsstyrelsen tillsammans med Orust kommun börjat återskapa miljön för strandpaddan på Käringön. Ljung har bränts upp och stora massor jord grävts bort.

– Det är en av de största åtgärder vi gör att återställa dammarna så att strandpaddan kan komma tillbaka, säger Anna Stenström, naturvårdshandläggare på länsstyrelsens i Västra Götaland

Men insatsen hade inte blivit av om det inte varit för öbornas engagemang. Flera har varit med på inventering och några har själva återskapat hällkar, som de nu ser till att ta hand om.

FAKTA: Strandpadda

Fakta: Strandpadda (stinkpadda)

  • Arten är fridlyst i hela landet enligt artskyddsförordningen. Det innebär bland annat att det är förbjudet att avsiktligt fånga, döda eller störa dem.
  • Strandpaddan finns längs hela västkusten men också i Skåne och Blekinge.
  • Strandpaddan är i grunden en stäppart som gynnas av öppna eller glest bevuxna markytor med varma och tillfälliga lekvatten.
  • Arten har en långt utdragen lekperiod från april till augusti. Olika honor i en och samma population kan dels lägga ägg vid olika tidpunkter, och dels ha olika reproduktionsstrategier.

Källa: SLU Artdatabanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.