Katja Lindblom, föreståndare på Slottsskogsobservatoriet i Göteborg. Foto: SVT

Slottsskogsobservatoriets framtid fortfarande oviss

Uppdaterad
Publicerad

Kampen för överlevnad fortsätter. Sedan ett och ett halvt år tillbaka håller Slottsskogsobservatoriet i Göteborg stängt på grund av ekonomiska problem. Föreståndaren och astronomen Katja Lindblom har försökt ordna en finansiering, men framtiden är osäker.

Slottsskogsobservatoriet har för många varit en första ingång till astronomi och vetenskapen om vår plats i universum. Intresset lever kvar, men att ordna finansieringen har blivit en kamp för Katja Lindblom, som är astronom och även föreståndare för observatoriet.

Hon har ofta pendlat mellan hopp och förtvivlan, men mest förtvivlan.

– Det är otroligt tråkigt att känna mig mer som en försäljare, lobbyist och hålla på med en massa byråkratiskt trams snarare än att få syssla med det som jag gör bäst och tycker mest om, nämligen astronomi.

En komplicerad historia

Enligt henne har observatoriet fallit mellan stolarna. De ekonomiska problemen har funnits i flera år och för fyra år sedan blev observatoriet av med det årliga stödet på 100 000 kronor från Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Bara för att nämna ett exempel.

Slottskogsobservatoriet är en komplicerad historia, som innebär att ingen verkar vilja ta i ekonomin. Ärendet bollas fram och tillbaka.

En lösning måste enligt Katja hittas snart annars är risken för konkurs nära. Och hoppet verkar inte ha övergett henne helt i alla fall.

– Jag har gett mig tusan på att det här kommer att fungera förr eller senare.

Se i klippet hur det ser ut i observatoriet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.