Vid ett besök från polisen påträffades cannabisodlingar och ett antal vapen. Foto: Mikael Berglund

Ockuperade stuga i över ett halvår utan lov – nu rivs huset

Uppdaterad
Publicerad

Ett hus på Orust ockuperades av främmande personer i över ett halvår. Trots flera besök från polis stannade de objudna gästerna kvar i fastigheten. Nu kommer huset att rivas.

Ett sommarhus på Orust ockuperades i somras av främmande personer som bosatte sig i huset utan lov. I över ett halvår har personerna bott kvar i huset. Efter att Trafikverket löst ut huset står det nu klart att huset ska rivas.

Upptäcktes av miljöinspektör

Redan i somras kunde GT berätta om huset på Orust som hade ockuperats av främmande personer. Ägaren till huset fick då veta per telefon att ett par hade flyttat in i huset. Händelsen ska ha uppdagats då en miljöinspektör på Orust kommun sett personer röra sig på tomten, trots att sophanteringen vid huset var inställd.

Huset på Orust ska ha varit bebott av främmande personer under mer än ett halvår. Foto: Mikael Berglund

Hade vapen, stöldgods och cannabis

Paret hade utan ägarens vetskap eller tillåtelse flyttat in, installerat en braskamin och till och med börjat att måla om. Paret hade även skrivit sig på adressen. När polisen besökte huset påträffades cannabisodlingar, vapen och stora mängder stöldgods. Det inflyttade paret fick då en vecka på sig att flytta därifrån, men det gjorde de inte.

– Problemet är att polisen inte har rätt att avhysa människor. Det är fastighetsägaren som måste höra av sig till Kronofogden och ansöka om avhysning först. Men det stämmer att det har varit personer som bott i huset utan lov i flera omgångar, säger utredningsadministratören på Orust kommun.

Ägaren ville efter händelsen inte ha kvar huset och lade ut det till försäljning. I samband med ombygget av länsväg 160 valde då Trafikverket att intressera sig för huset och löste in det för att få tillgång till platsen. Men inte heller Trafikverket fick ha fastigheten ifred.

I huset påträffades även stora mängder stöldgods. Foto: Mikael Berglund

Välkända hos polisen

Man kunde senare konstatera att det fortfarande var personer som uppehöll sig i huset, trots flera besök från polisen. Det är dock oklart om det rör sig om samma par, eller om andra människor bosatt sig i huset.

– De här personerna som rört sig i huset är välkända för oss. Men jag vet inte var de befinner sig nu, säger Håkan Johansson, stationsbefäl hos polisen i Stenungsund.

Ockupanterna uppges ha nu ha lämnat huset och planen är att huset ska rivas i samband med ombygget av länsväg 160.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.