Helene Odenjung (L) riktar skarp kritik mot Jensens grundskola i Göteborg angående den klädkod de infört. Foto: SVT

Odenjung (L) om klädkoden: ”Bedrövlig signal”

Publicerad

Helene Odenjung (L), skolkommunalråd i Göteborg, riktar skarp kritik mot Jensens grundskola i Göteborg angående den klädkod de nyligen infört. Hon anser bland annat att den sänder signaler att skolan inte välkomnar alla elever. Friskolan menar själva att det blivit ett missförstånd och att klädkoden handlar om skolans värdegrundsarbete.

Hör i klippet ovan Helene Odenjungs (L) kritik mot den klädkod som Jensens grundskolor nyligen infört.

Det var i början av terminen som Jensens grundskola införde en klädkod på samtliga av sina grundskolor i landet där de uppmanar eleverna att bära kläder som ger ett bra intryck och som bidrar till ett trivsamt klimat.

Grundskolan i Göteborg skickade även ut ett brev till elevernas föräldrar där de tydliggjorde att de är emot kläder som associeras med machokultur, utanförskap och kriminalitet. Exempel som de gav var mjukisbyxor och midjeväskor.

Kritisk till klädkoden

Helene Odenjung (L), riktar skarp kritik mot klädkoden, och menar att det sänder signaler till eleverna att alla inte är välkomna.

– Min tolkning är att de inte vill ha alla elever på skolan. Det är en bedrövlig signal att skicka då skolans uppgift är att ge alla livschanser som de annars inte hade fått, och det är inte ok, säger hon. 

”Handlar om ett slags lärande”

Mats Rosén, friskolans grundskolechef, menar att det har blivit ett missförstånd.

– Att grundskolan i Göteborg gav exempel på att mjukisbyxor och midjeväskor inte är lämpligt var olyckligt. Jag vill vara tydlig med att vi har en stor blandning av elever på våra skolor och att vi arbetar mycket med mångfald, säger han.

Helene Odenjungs kritik om att klädkoden sänder signaler om att alla elever inte är välkomna slår han ifrån sig.

– Jag vill vara mycket tydlig med att det inte stämmer. Alla elever är självklart välkomna och vi vill inte exkludera någon. Klädkoden handlar om ett slags lärande, ett värdegrundsarbete och att förbereda våra elever inför framtiden, säger Mats Rosén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.