Polis och åklagare ska nu försöka gå till botten med om någon ska dömas för brott i samband med ställningsraset på avenyn tidigare i år – och i så fall vem. Båda involverade parter frånsäger sig ansvaret för raset. Foto: SVT

Oenighet kring vem som bär ansvar för ställningsras

Uppdaterad
Publicerad

Kort efter ställningsraset vid Avenyn tidigare i år anklagade ställningsleverantören No Problems Scaffolding byggnadsfirman O.A. Tobiason för att ha orsakat raset. När Arbetsmiljöverket under gårdagen presenterade sin utredning och anmälde No Problems Scaffolding till åklagare lade sig ett lugn över den orosdrabbade firman. Men No Problems Scaffolding håller fast vid sina anklagelser.

Det var den 27 februari i år som en byggnadsställning rasade vid Avenyn i centrala Göteborg – vilket orsakade ett massivt räddningspådrag på platsen. Under gårdagen meddelade Arbetsmiljöverket att allt pekar på att det är ställningsleverantören No Problems Scaffolding som brustit i sitt montage av ställningen.

– De är anmälda till polis och åklagare. Vi anser utifrån arbetsmiljöstiftiningen att antalet infästningar inte varit så många som de borde ha varit, och de som var där var inte så djupa som de borde ha varit, säger Jonas Hamark, jurist vid Arbetsmiljöverket.

Byggställning rasade i Göteborg

Avskrev sig ansvaret

Ännu har ingen dom fallit. Men polis och åklagare tar nu över ärendet för vidare utredning. Jonas Hamark menar att det var osannolik tur att byggnadsarbetarna var på lunchrast just som ställningen rasade.

– Våra inspektörer kan intyga att ställningen kunde ha rasat när som helst under dagen, säger Jonas Hamark.

Men No Problems Scaffoldings vd var snabb med att avskriva sig ansvaret för raset. Samma dag berättade företaget för SVT Nyheter Väst att felet måste ha legat hos annan part. 

– Det troligaste är att en entreprenör har lossat på de delar av ställningen som fäster den vid fasaden, sade Anders Olausson, VD för No Problems Scuffolding, till SVT Nyheter Väst under olycksdagen.

”Psykiskt tufft”

Det var byggnadsfirman O.A. Tobiason som jobbade på fasaden vid tiden för raset. Anklagelserna som No Problems Scuffolding riktade mot dem orsakade oro och stress för byggnadsarbetarna.

– De har haft det psykiskt tufft. Vi har haft ett kristeam inne som har stöttat dem och vi har arbetat mycket i grupper för att de ska känna sig bekväma i arbetet framöver, säger Carl Antonsson, vd vid O.A. Tobiason.  

Nu när Arbetsmiljöverket är färdiga med sin utredning och i stället har anmält No Problems Scaffolding har det lagt sig ett lugn inom företaget, berättar Carl Antonsson. Han tror inte att de kommer att få skulden för raset. 

– Vi har inte sett rapporten, den är hemligstämplad fram till åklagaren bestämt vad han ska göra. Men baserat på vad Arbetsmiljöverkets jurister säger känner vi oss väldigt lugna med det.

Kritik välkomnas

Arbetarna som tidigare kände sig oroliga är nu glada och jobbar åter på samma fasad som raset ägde rum vid, berättar Carl Antonsson. Han tycker att ställningsleverantören var för snabb med sin kritik.

– De väljer fortfarande att uttala sig om att det är vår personal som har orsakat olyckan. Jag kan tycka att det är smaklöst att inte låta en professionell utredning reda ut detta.

Han understryker däremot att de kan framkomma kritik mot det egna företaget i slutändan – något som välkomnas.

– Vi har lärt oss oerhört mycket kan man säga. Vi har skärpt våra rutiner, vi har fått bekräftat vår krishanteringsberedskap, men fokus har varit att hela företaget tillsammans har hjälpt varandra igenom det här, säger Carl Antonsson och fortsätter:

– Det viktigaste för oss är vår egen personal och deras välmående.

Står på sig

Men No Problems Scuffolding står på sig i saken. De menar att man har stark bevisning – bland annat bildbevis – för att någon lossat på infästningarna i efterhand. De välkomnar en vidare utredning och eventuell rättegång.

– Vår åsikt är fortfarande att vi har jättestark bevisning på att alldeles för många infästningar plockats bort från ställningen, säger Anders Olausson, företagets vd.

Han påpekar dock att man inte kan säga säkert vem som lossat på infästningarna, men att det troligaste är personal från O.A. Tobiason. Han menar att byggarbetare inte sällan tar loss infästningar för att lättare komma åt fasaden.

Men Arbetsmiljöverket menar att man inte fått ta del av någon bevisning som stödjer Anders Olaussons argument.

– Vi har läst den här invändningen, den kom fram i ett tidigt skede, men vi har ingenting som stödjer en sådan tes, säger Jonas Hamark, jurist vid Arbetsmiljöverket.

De hävdar att de har starka bevis, det är inget ni fått ta del av? 

– Inte vad jag känner till, utan det får i så fall nästa instans ta del av. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggställning rasade i Göteborg

Mer i ämnet