Tony Olsson var förste polis på plats. Foto: SVT

Skjuten man vid Vårväderstorget dog i hans armar

Uppdaterad
Publicerad

Tony Olsson försökte rädda livet på en av de skjutna männen.

Tidigare i veckan dömdes fem män för mord efter skjutningarna på Vår krog och bar förra året. Tony Olsson, gruppchef på Hisingspolisen var den polis som var först på plats, bara några minuter efter att gärningsmännen lämnat platsen.

– Det var krutrök, skrik, och personer låg skadade i hela restaurangen, säger Tony Olsson.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Det var stökigt i Biskopsgården kvällen den 18 mars förra året. Containrar stod i brand, räddningstjänst och polis hade fått ägg och sten kastat på sig, och Tony Olsson hade fått byta dagspass mot kväll när larmet kommer.

”Någon skjuter”

En kollega som på grund av narkotikaförsäljning i området har span över Vårväderstorget ropar att det är någon som skjuter inne på krogen.

Tony, som vid tillfället befinner sig vid Väderbodarna någon kilometer därifrån kastar sig i bilen och via en gångväg är han snart på plats utanför Vår krog och bar, bara minuter efter att gärningsmännen lämnat platsen.

– Jag kommer först till platsen och ser en person som ligger skjuten på utsidan. Han hade puls och jag påbörjar omedelbart hjärt- och lungräddning och försöker stoppa blödningen. Tyvärr så lyckas jag inte med det.

Vad tänkte du när inte det gick?

– Jag håller på med det länge, tills ambulanspersonal kommer och tog över och sa att vi inte kan rädda honom. Sen tar jag mig in på krogen.

Kände flera av de skjutna

Tony Olsson arbetade vid händelsen som områdespolis i Biskopsgården, och hade träffat personen tidigare, även om han inte just då kan placera honom. När han inser att mannens liv inte går att rädda beger han sig in på krogen, där hans kollegor redan börjat försöka hjälpa de skjutna kroggästerna.

– Det är ett kaos och personer ligger skadade över hela restaurangen. Nästa person som är skadad som jag kommer fram till känner jag också väl till sedan tidigare.

Hur var det att se personer du känner ligga skjutna?

– Det var en overklig känsla. Flera av de här personerna har jag träffat och pratat men också varit hemma hos.

Så här i efterhand, hur tror du att den här händelsen har påverkat dig som polis?

– Jag har ju haft oturen att vara först på plats på flera allvarliga våldsbrott här på Hisingen. Och det är klart jag mår dåligt över den här typen av extrema händelser. Jag är ju en människa också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Mer i ämnet