Heléne Norder har följt förekomsten av covid-19 i Göteborgs avloppsvatten sedan februari 2020. Foto: TT/Elin Lindström

Ökande förekomst av covid-19 i avloppsvatten

Uppdaterad
Publicerad

Halten av coronavirus i avloppsvattnet i Göteborg fortsätter stiga. Nivåerna är nu högre än under pandemins första tre toppar.

– Är du lite småförkyld nu ska du nog hålla dig undan, för det är stor sannolikhet att det är covid-19, säger Heléne Norder, forskningsledare och mikrobiolog.

Fram tills i början av juli låg halterna av sars-cov-2 i Göteborgs avloppsvatten på en förhållandevis låg nivå. Men efter det har halterna ökat två veckor i rad.

Nu är de högre än toppnoteringarna för pandemins första tre vågor.

Coronaviruset i Västsverige

– Vi ser att smittan fått en större spridning. Det är samma utveckling som syns i Europa så det är kanske inte jätteförvånande. Men man hade hoppats att vi kunde komma undan, säger Heléne Norder, forskningsledare och mikrobiolog vid Sahlgrenska akademin.

Inte lika hög spridning som i januari

Däremot är smittspridningen långt ifrån vad den var i samband med omikronutbrottet i januari, pandemins fjärde våg.

– Då var förekomsten mer än dubbelt så hög som nu. Givetvis handlar det om att många mer var smittade då, men att omikronvarianten också kan ha gett större utslag i mätningen.

Ökar på sjukhusen

Förekomsten av covid-19 på Västra Götalandsregionens sjukhus fortsätter även den att öka. Just nu finns 127 inneliggande patienter med covid-19, varav fyra på IVA, enligt de siffror som regionen publicerade på onsdagen.

Hur många personer som testat positivt för covid-19 presenteras på torsdag.

I klippet nedan ser du smittskyddsläkaren Leif Dotevalls kommentar till ökningen föregående vecka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ingenting talar för att det behövs nya restriktioner nu”, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götaland. Foto: TT/SVT

Mätning av covid-19 i Göteborgs avlopp

Undersökningarna av sars-cov-2 i avloppsvattnet i Göteborg pågår sedan februari 2020. De görs av en forskargrupp på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet i samarbete med kommunägda Gryaab som hanterar avloppsvatten i Göteborg med kranskommuner.

Coronavirus i avloppsvattnet påvisar virus- och sjukdomsförekomst i samhället. Kopplingen mellan virus i avloppsvattnet och andelen svårt sjuka har dock successivt minskat i takt med att vaccinationsskyddet stärkts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet