Totalt arbetar sex hundar inom socialtjänsten i Härryda kommun. Foto: SVT

Hundar i vården – intresset ökar i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal inom socialtjänsten i Härryda kommun har även utbildat sina hundar till att kunna arbeta i vården. Arbetssättet startades 2011 och sedan dess har flera kommuner i Västra Götaland anslutit sig och ännu fler har visat intresse.

Totalt arbetar idag sex hundar inom särskilda boenden, hemtjänst och daglig verksamhet i Härryda kommun. Hundarna ägs av socialtjänstens personal och har utbildats i att kunna arbeta i samma verksamhet som sin ägare.

– Ett av momenten i utbildningen är larmning. Det innebär att när en person ramlar så visar hunden sin ägare var den här personen finns, säger Ingrid Grange, planeringsledare och medicinskt ansvarig för rehabilitering i Härryda kommun.

LÄS MER: Här rycker hunden Stella ut

Utbildningen, som bekostas av kommunen, varar i ett halvår och under tiden går hundarna med i verksamheten som praktikant. Sedan gör de en examen som, vid godkänd resultat, leder till att hunden kan börja arbeta.

Fler visar intresse

Ytterligare tre kommuner i Västra Götaland och tre stadsdelsnämnder i Göteborg har anslutit till arbetssättet, även om vissa delar i konceptet kan skilja sig. Ingrid Grange upplever att intresset för hundar i vården ökar eftersom ännu fler kommuner hör av sig.

– Hundarna skapar en guldkant i vardagen samtidigt som de motiverar till rörelse. De är som en behandlingsform som inte ger biverkningar, säger Ingrid Grange som vill utveckla arbetet med hundar i vården.

– Här i kommunen vill vi lägga mer krut på rehabdelen. Det vill säga att få med arbets- och fysioterapeuters behandlingsarbete i hundarnas moment.

”Alla vill ju klappa”

Wivi-Ann Svensson brukar träna sittgymnastik tillsammans med hunden Stella.

– Det blir en god stämning. Sedan kanske man koncentrerar sig lite mindre på gymnastiken ibland kan jag väl erkänna. Alla vill ju klappa, säger Wivi-Ann Svensson som hoppas att fler kommuner ska ansluta sig till arbetssättet.

Se hela inslaget här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer