Oklar framtid för Boplats Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om att samtliga lägenheter på Boplats Göteborg ska fördelas efter kötid möter kritik. Privata hyresvärdar hotar att lämna bostadssajten om förslaget går igenom.

Boplats Göteborg är en marknadsplats för lediga hyresrätter och studentlägenheter. Alla kommunala bostadsbolag fördelar lägenheter efter hur länge man köat för en bostad. Men det gör inte alla privata hyresvärdar.

Nu vill Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att samtliga hyresrätter ska fördelas efter kötid. Men det är inget bra förslag, menar Moderaterna.

– Går man enbart på kötid så gynnar det några. Har man flera grunder så öppnar det för de som inte har planerat att de ska bo i Göteborg ända sedan barnsben, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M).

Fyra av tio är privata

Christian Larsson är vänsterpartist och ordförande för Boplats Göteborg. Han håller med om att det inte alltid den som har stått längst i kö som har störst behov av en bostad.

– Men det har inte kommit fram något annat mer rättvist system. Lagen stadgar att det är kötid som ska gälla när man fördelar lägenheter från en kommunal bostadsförmedling, säger Christian Larsson (V), ordförande på Boplats Göteborg.

På Boplats Göteborg fanns det förra året 165 000 registrerade bostadssökande. Det lades ut drygt 7 800 lediga lägenheter. Fyra av tio kom från privata hyresvärdar. Men de privata värdarna vill inte att hyresrätter ska fördelas efter kötid.

– Vi värnar möjligheten att man faktiskt kan välja sin hyresgäst. Hyresrätten är ingen produkt som du bara ska få tilldelad utan man vill ha rätt hyresgäst, en hyresgäst som trivs i området, som vill bo kvar och vill bo där länge, säger Rikard Ljunggren, vice ordförande på Boplats Göteborg och företrädare för Fastighetsägarna. 

Avgiften kan öka

I en utredning som kommunen har gjort föreslås att Boplats Göteborg ska bli självfinansierad. Det innebär att avgiften för bostadssökande kan öka från dagens 100 kronor till 200 kronor eller högre.

– Oavsett om vi uppfattar oss som en marknadsplats eller inte så är verksamheten att betrakta som en bostadsförmedling. Då är det de lagarna som gäller. Om vi tar ut en avgift av våra bostadssökande så måste vi fördela de lägenheter vi har i turordning efter kötid, säger Christian Larsson (V).

Kan tappa tusentals

– Våra medlemmar är inte nöjda med en sådan utveckling, tvärtom är man beredd att lämna Boplats helt eller delvis. I förlängningen innebär det att vi riskerar att tappa 4 000 privata lägenheter om året, säger Rikard Ljunggren.

Fastighetsägarna har gjort en enkät bland sina medlemmar. Nio av tio att de kommer att lämna Boplats helt eller delvis om det införs fördelning av hyresrätter efter kötid.

– De uppgifter som man hittills har lämnat uppfattar jag mest som ett förhandlingsbud, säger Christian Larsson (V).

Den 6 april kommer utredningen om Boplats Göteborg tas upp av kommunstyrelsen i Göteborg. Om förslaget om kötid går igenom finns det ännu ingen tidsplan för när det blir verklighet.

2015 fanns det 165 000 registrerade bostadssökande på Boplats Göteborg.

För att vara med måste man betala en årsavgift på 100 kronor. 

7 832 lägenheter annonserades ut 2015

49 procent var från allmännyttiga bostadsbolag, 10 procent var studentlägenheter och 41 procent var från privata hyresvärdar.

Den genomsnittliga kötiden vid kontraktsskrivande var 1 492 dagar, dvs drygt fyra år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet