Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulf Olsson (S) och oppositionsrådet Annette Carlson (M), som båda hoppas på att få hålla taktpinnen i Borås kommande mandatperiod. Foto: SVT

Oklart vilka partier som kommer styra i Borås: ”Ingen tydlig majoritet ännu”

Uppdaterad
Publicerad

I Borås har Högerblocket har vuxit sig större än det nuvarande Mitt-S-styret i Borås. Men ännu är det oklart om det kommer att bli ett maktskifte i kommunen.

I klippet hör du Ulf Olsson (S) och Annette Carlson (M), som båda hoppas på att få hålla taktpinnen i Borås.

Rösträkningen är inte färdig än. Men just nu har Mitt-S, som är en samverkan mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet, tappat fyra mandat jämfört med förra valet, och har landat på 32 mandat totalt av 73.

Valet 2022 Väst

Högerblocket, som består av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, har istället vuxit med fyra mandat, och har nu tillsammans 35 mandat. 

– Det är spännande, så får man uttrycka det, eftersom vi inte har fått någon tydlig majoritet, ännu, säger Annette Carlson, moderat oppositionsråd.

SD växer – M backar

I realiteten har Moderaterna backat något sedan förra valet, men med fler röster på Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna än förra omgången, är högersidan fortfarande större än nuvarande Mitt-S-styret.

Vill Mitt-S sitta kvar vid makten kommer det innebära att partierna behöver söka stöd av Vänsterpartiet, något som Liberalerna och Centerpartiet hittills inte har velat. Men det oroar inte Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande, just nu.

– Vi är beredd att föra samtal med alla partiet, förutom SD.

När tror du att boråsarna får se ett styre på plats?

Senast tjugonde oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet