Hör Gunilla Ockborn, smittskyddsläkare, och Nina Widfeldt, tf chefläkare, om ökningen på Södra Älvsborgs sjukhus. Foto: SVT

Ökning av covidpatienter på SÄS: ”Ska se detta som en varning”

Uppdaterad
Publicerad

I fredags vårdade Södra Älvsborgs sjukhus två covidpatienter. Men i helgen skedde en tydlig ökning. Nu vårdas totalt åtta patienter, varav en på intensiven.

– Det är oroande, säger Nina Widfeldt, tillförordnad chefläkare på SÄS.

Antalet patienter har dock inte fortsatt att öka, enligt chefläkaren. Sjukhuset har försökt att hitta ett mönster i ökningen, men har inte hittat något.

– Om de kommer från samma område eller om de är samma ålderskategori. Och inget av detta stämmer, säger Nina Widfeldt, tillförordnad chefläkare på SÄS.

Coronaviruset i Västsverige

Men skulle det inte kunna tyda på en större allmän smittspridning?

– Jo. Jag tror att vi ska se detta som en varning. Det är inte över. Det gäller att vi fortsätter att hålla ut och tänker på att hålla social distans.

Lämnat stabsläge

1 september lämnade SÄS sitt stabsläge. För att åter gå upp i stabsläge behövs en större ökning av covidpatienter.

– Vi har planerat för det nya normala. Och det innefattar även patienter som har drabbats av covid. Just nu klarar vi oss med den planering vi har, säger hon.

Hör chefläkaren och smittskyddsläkaren om ökningen av covidpatienter på SÄS i klippet ovan.

Covidpatienter på sjukhusen

NU-sjukvården:

4 personer varav 0 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

26 personer varav 4 på IVA

Sjukhusen i Väster:

0 personer varav 0 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

8 personer varav 2 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

8 personer varav 1 på IVA

Den 15 september kl. 10:00 fanns det totalt 46 patienter med positiv covid-19, varav 7 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

Källa: vgregion.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet