Enhetsöverläkaren Ingegerd Adlerbeth har svårt att förklara varför antalet patienter som dog av tarmbakterien ökade år 2010. Foto: SVT

Ökning kan vara en slump

Uppdaterad
Publicerad

På Sahlgrenska har man svårt att förklara vad som kan ligga bakom tidigare ökning av antalet döda i tarmbakterien, men enhetsöverläkaren på klinisk mikrobiologi säger att det kan vara en slump.

 – Eftersom jag inte vet vilka patienter det rör sig om är det svårt att uttala sig om vad ökningen kan bero på, säger Ingegerd Adlerberth, enhetsöverläkare på klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Elva dog 2010

År för år, i olika län, har det skett plötsliga ökningar av antalet döda och drabbade av Clostridium Difficile. I Västra Götaland har man länge legat på nivåer kring 4-7 döda per år. Och totalt sett blir det färre dödsfall år för år. Men 2010 sticker ut, då dog plötsligt elva av tarmbakterien.

Dödsbakterien

– Clostridiuminfektioner drabbar framförallt mycket äldre och försvagade individer med flera sjukdomar. Det är vanligt på äldreboenden, säger hon.

Kan vara en slump

Hon säger att då antalet döda är så pass lågt, är det svårt att veta vad som kan ligga bakom den tillfälliga ökningen 2010.

– Man måste också veta att det finns en slumpmässighet i det här. Det är fruktansvärt hemskt att folk avlider av detta, men det är låga tal vi talar om. Om vi ser på hur många infektioner vi har jämfört med dödstalen så är det svår att säga om det bara är en slumpvariaton. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsbakterien

Mer i ämnet