Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ola Binis föräldrar lever i ovisshet kring den fortsatta processen. Foto: SVT

Ola Binis föräldrar i Kode väntar på skriftlig dom – sonen fortfarande fast i Ecuador

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan greps deras son, programmeraren Ola Bini i Ecuador. I januari i år friades han från anklagelser om dataintrång. Men någon skriftlig dom har ännu inte kommit – och deras son får fortfarande inte lämna landet.

– Jag drömmer om att det här ska vara över, säger Görel Bini Gustafsson.

Ola Bini grips på flygplatsen i Quito 2019. När hans föräldrar i Kode i Kungälvs kommun får reda på att deras son gripits vänds deras liv upp och ner.

– Det var chockartat, säger pappa Dag Gustafsson.

Görel Bini Gustafsson beskriver att hon först inte kunde förstå att det hänt.

– Det var fruktansvärt jobbigt.

I två månader sitter Ola Bini häktad. Därefter släpps han, men beläggs med restriktioner och måste varje vecka anmäla sig hos åklagareämbetet. Han förbjuds att lämna landet.

”Fortsätter att förhala”

Förhandlingar i målet har flera gånger ställts in och skjutits upp. I januari i år meddelar en enhällig domstol att Ola Bini frias från alla anklagelser. Men ännu finns ingen skriftlig dom.

– Det känns som att de fortsätter att förhala, säger Dag Gustafsson.

Det besked föräldrarna har fått är att åklagaren kommer att överklaga domen. Görel Bini Gustavsson tror att processen kan fortsätta i många år till.

– Vi lever i ovisshet. Det är jättetufft.

Hör föräldrarna berätta mer om ovissheten i klippet ovan.

11 april 2019: Ola Bini grips på flygplatsen i Quito, anklagad för intrång i det statliga ecuadorianska telekombolaget CNT:s datasystem. Wikileaksgrundaren Julian Assange, som han beskrivs som en nära medarbetare till, grips samma dag i London.

21 juni 2019: Bini släpps ur häktet efter två månader. Han beläggs med restriktioner, och måste anmäla sig hos åklagarämbetet varje vecka. Han förbjuds att lämna landet i väntan på att rättsprocessen avslutas.

10 oktober 2019: En första förberedande förhandling är planerad att påbörjas, men förhandlingen ställs in. Senare sätts ett nytt datum till 17 februari 2020, men även det skjuts upp till den 17 mars. Förhandlingen skjuts därefter upp på nytt med hänvisning till covid-19.

3 december 2020: En första domstolsförhandling hålls i målet, 1,5 år efter gripandet. Den 16 december hålls ytterligare en förhandling. Båda avbryts efter fyra timmar.

29 juni 2021: Förhandlingen återupptas. Domaren beslutar att Ola Bini ska ställas inför rätta för dataintrång.

11 september 2021: Domstolen meddelar att rättegången inleds den 21–22 oktober. Med 48 timmars varsel ställs rättegången in. Tre veckor senare meddelas nytt datum: 19–21 januari 2022. När de tre dagarna avhandlats återstår fortfarande ett 30-tal vittnen. Domstolen meddelar att rättegången förlängs – men inte när den återupptas.

16 maj 2022: Rättegången återupptas under fem dagar. Återigen avbryts förhandlingen i förtid utan att det kommuniceras när den ska återupptas.

30 augusti 2022: Rättegången är tänkt att avslutas, men ställs återigen in med några timmars varsel och skjuts på framtiden. Enligt domstolen på grund av att det saknas tolk.

21 oktober 2022: Domstolen meddelar att rättegången ska slutföras den 11 november. Rätten sammanträder, men åklagarsidan dyker inte upp, varpå förhandlingen ställs in. Nytt datum sattes till den 31 januari 2023.

31januari 2023: En enhällig domstol friar Ola Bini från alla anklagelser.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.